2022.09.30., péntek - JeromosZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Láncfűrész, nyomótömlő, védőkesztyű...

2018. december 14. péntek, 17:44
Szerző és fotó: Antal Lívia
Védőeszközöket és technikai felszereléseket vehettek át az önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek tagjai a Zalaegerszegi Tűzoltó-parancsnokságon. Közülük a Kemendollári Önkéntes Tűzoltó Egyesület új gépjárműfecskendővel térhetett haza.

Korszerű védő- és technikai eszközöket kaptak az önkéntes tűzoltók

Egri Gyula megyei katasztrófavédelmi igazgató felidézte, hogy 2010-től a korábbiaknál jóval nagyobb figyelmet fordítanak az önkéntes tűzoltó egyesületekre a területi lefedettség biztosítása érdekében. Ez a költségvetési támogatás folyamatos emelkedésében is megmutatkozik, hiszen a kezdeti 120 millió forinthoz képest idén már hétszázmillió forint állt rendelkezésre országosan. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiírt pályázaton Zala megyében 31 önkéntes tűzoltó egyesület 28,9 millió forint, valamint 4 mentőszervezet 1,8 millió forint támogatást nyert. Ebből tűzoltáshoz és műszaki mentéshez szükséges eszközöket, többek között motoros láncfűrészeket, bontóbaltákat, habbal oltó készülékeket, keresőlámpákat, egyéni védőeszközöket és elsősegély-felszereléseket vihetnek most haza. Az elnyert támogatást ezen felül működési költségre, szertár építésére és rádiók beszerzésére fordíthatják az egyesületek.

Az igazgató kiemelte a képzés fontosságát is, ami a településekhez tartozó tűzoltó parancsnokságokon térítésmentesen vehető igénybe. Eddig 500-an vettek részt képzéseken, a cél az, hogy a mintegy 1200 megyei önkéntes tűzoltóból minél többen tegyék meg ezt. Idén a katasztrófavédelmi igazgatósággal együttműködő önkéntesek 188 alkalommal vettek részt tűzoltásban, valamint műszaki mentésben. Nyolc egyesület önálló beavatkozásra is alkalmas: napi 24 órában riaszthatók, mert a hivatásos tűzoltókkal egyenértékű a felkészültségük. Ezek egyike a kemendollári, amely Mercedes gépjárműfecskendőt nyert a pályázaton.

Vigh László átadja a gépjármű kulcsát a kemendollári polgármesternek, Németh Lászlónak, aki egyben önkéntes tűzoltó is

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos beszédében azt hangsúlyozta, hogy a katasztrófavédelem rendszerében évről évre egyre fontosabb szerepet kapnak az önkéntes szervezetek, melyek munkájára nagy szükség van. Tudják, mit kell tenniük vészhelyzetekben, a polgárok nagy bizalommal vannak irántuk, hiszen szabadidejüket feláldozva sietnek embertársaik segítségére. Teszik mindezt a katasztrófavédelemmel szorosan együttműködve.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK