2024.04.15., hétfő - Anasztázia, TasZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Követendő példát mutatnak

2022. június 20. hétfő, 13:10
Szerző és fotó: Antal Lívia
Több mint száz fő részvételével nagyszabású rendezvényt tartott a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete Keszthelyen, a Halász csárdában. A Vöröskereszt világnapjához valamint a véradók világnapjához kötődő eseményen együtt ünnepeltek az elmúlt két évben kitüntetésben részesülők, valamint a többszörös véradók.

Köszönet a Vöröskereszt tevékenységét segítőknek és a sokszoros véradóknak

Dr. Baracskai Józsefné, a Vöröskereszt Zala megyei igazgatója érdeklődésünkre elmondta, a pandémia miatt 2020-ban és 2021-ben is elmaradt az ünnepség, amit most egy összevont rendezvény keretében pótolnak. Mivel elmúlott a veszélyhelyzet, gondolták azt, hogy minden érintettet meghívnak. A közös ünnepségen így egyszerre köszönthetik a vöröskeresztes munkáért, az életmentésért, az önkéntes munkáért, a támogatásért, a véradóbarát munkahelyért kitüntetést kapott személyeket és szervezeteket, valamint a véradókat.    

A rendezvény hangulatát két előadás alapozta meg. Trombitaszólót adott elő Hetesi Máté, a keszthelyi VSZK diákja, a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar tagja. A Csány-Szendrei ÁMK Dalos Klub lányai gyermekdalokkal örvendeztették meg a résztvevőket.

Kapcsándy Mária, a Vöröskereszt keszthelyi területi szervezetének vezetője nyitóbeszédében két fontos dátumot említett meg. Május 8-a a Vöröskereszt világnapja, amely Jean-Henry Dunant, a Nemzetközi Vöröskereszt megalapítójának születésnapja okán. 2004 óta június 14-e a véradók világnapja: ezen a napon azokat köszöntik, akik legdrágább adományukkal, vérükkel adnak reményt embertársaiknak. 2020-ban és 2021-ben a járványhelyzet ellenére is nagyon sokan adtak vért. 2020-ban a 9 ezres megyei donorterv 96,6 százalékon teljesült. Keszthely ismét kiemelkedett, mert mindkét évben mintegy 115 százalékon teljesítették donortervüket. Mint mondta, a Vöröskereszt minden évben újabb és újabb tevékenységbe kezd. A Lidl áruházzal együttműködve napi szinten segítik pékáruval, zöldséggel és gyümölccsel a rászoruló családokat az élelmiszermentés keretében, itt a megyében is.

Dr. Varga Andrea, a Zala Megyei Kormányhivatal Keszthelyi Járási Hivatalának vezetője felidézte, hogy a magyar Vöröskereszt 1939 óta szervezi a térítésmentes véradást. 1954 novemberében köszöntötték először a többszörös véradókat és a kiváló véradásszervezőket. Hangsúlyozta, a véradók nem csupán az egészségügyet támogatják önzetlenségükkel, hanem az egész társadalom számára követendő példát mutatnak, miszerint létezik az emberség és az érdeknélküli segítség. A Magyar Vöröskereszt és a Lidl áruházlánc megállapodása alapján kitért az élelmiszermentés jelentőségére is. Mint fogalmazott, az erről szóló törvény célja az, hogy a lehető legkevesebb menjen kárba, a lejárathoz közeledő élelmiszereket pedig kapják meg a rászorulók a karitatív szervezeteken keresztül.

Dr. Baracskai Józsefné (első kép) adta át az oklevelet és ajándékokat azoknak, akik a vöröskeresztes munkájukért bronz, ezüst és arany fokozatot kaptak. Jutalmazták az ifjúsági vöröskeresztes tevékenységért díjazottakat, a humanitárius település címben részesülőket, az önkéntes munkában elöljárókat, valamint az életmentőket is.

A folytatásban egyperces néma felállással adóztak a járványban elhunyt önkéntesek és véradók, köztük a 245-ször, vagyis a legtöbb alkalommal vért adó keszthelyi Nyitrai István emléke előtt. Németh Ágnes, a Vöröskereszt Zala megyei vezetőségének elnöke (harmadik kép) ezt követően a többszörös véradókat szólította. Összesen 51 fő kapott emléklapot és ajándékot önzetlensége elismeréséül, köztük Fischer József, zalaapáti lakos, aki már 175-ször adott vért.

A Regatta Zenekar közreműködött a rendezvényen, amelyen mindenkit megvendégeltek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK