2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Közösségi teret építettek az Öreghegyi polgárőrök

2023. június 03. szombat, 17:37
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: pP
Országosan is egyedülálló módon közösségi teret épített a Besenyő és Öreghegy Polgárőr Egyesület. Az ünnepélyes avatásra, a polgárőrök és az új épület megáldására, valamint az azt díszítő festmény avatására június 3-án került sor.

Az alsóerdei napközis tábor régi pavilonját hasznosították újra

A Besenyőhöz tartozó Öreghegy összetartó közössége 20 évvel ezelőtt a hegyi gazdák összefogásával kápolnát építtetett. Azóta a rendszeressé váló búcsúi misék kiemelt rendezvényei a településrésznek. Majd 2014-ben megalakult a polgárőrség, akik kezdeményezték és kivitelezték a kápolna melletti közösségi tér létrehozását. A létesítmény a társadalmi együttléteket teszi komfortosabbá, ami már régóta álom volt. Most volt alkalom a megvalósulásra, amikor is az Alsóerdei élményparkban feleslegessé vált egykori épületet újra építették, újrahasznosították. Mindebben a településrészi és a városi önkormányzattól kaptak anyagi segítséget, az itt élőktől egyéb támogatást. Többek között Rátkai Béla amatőr festőtől, akinek festménye az új épületet dísziti. 

Az ünnepségen Dancs István elnök ismertette az épület létrejöttének és az általa vezetett 85 fős polgárőrségnek a történetét. Majd Vigh László országgyűlési képviselő gratulált a rendezett hegyháthoz, hiszen a polgárőrök a biztonság mellett ügyelnek a környezet tisztaságára és a környezetvédelemre is. A gratulálók sorát Balaicz Zoltán polgármester folytatta, aki elismerő oklevelet adott át az egyesületnek. Gecse Péter alpolgármester, településrészi képviselő és egyesületi tag az öreghegyi polgárőrség példaértékű társadalmi munkájáról szólt. Ugyanezt ismerte el dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, aki a polgárőrök közbiztonsági feladatai mellett, melyet országosan 2000 egyesület 66 ezer tagja lát el önkéntesen, a humán küldetésről is szólt. 

- A humán feladat az, ami miatt ma itt vagyunk. Közösséget működtetni és építeni. A közösség centrumának lenni, kisugárzással bírni, más szervezeteknek példát mutatni. Szolidaritás, másokon segítés, mások biztonságának védelme, karitatív tevékenység, baráti társaság. Mindez kapcsolódik hozzájuk. Amikor meghallottam ezt az egyedülálló építkezést, el akartam jönni, megnézni személyesen. Az egyesület oldalán már előre láttam, milyen sokmindennel foglalkoznak itt a polgárőrök. A közbiztonság mellett az élővilágot, a környezetet is védik. 

Majd a kiemelkedő tevékenység elismeréséért az egyesület és Dancs István elnök Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatában részesült. Ezüst fokozatot kapott Borsos József alelnök, Kiss Ernő és Fülöp György. A Zala Vármegyei Polgárőr Szövetség elismerését Domján Gyula, Szakál Albert és Kerkai Ferenc kapta. 

Rátkai Béla, a polgárőröket támogató helyi lakos, amatőr festőművész alkotásának leleplezése után Stróber László apátplébános áldotta meg a polgárőröket és a régiből lett új épületet. 

A közös ebéd után családi napra került sor, immár az új közösségi tér árnyékot biztosító területén. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK