2023.02.08., szerda - ArankaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem

2022. november 21. hétfő, 12:35
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében idén 30 megyei gyermekintézménynek juttattak el lisztet, hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei szervezete, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyarok Kenyere Alapítvány a zalaegerszegi adományátadó ünnepségén.

Adományátadó ünnepség Zalaegerszegen

Sabján Krisztián, Sáringer-Kenyeres Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke, Vigh László, Süle Katalin, Jakab István és Gecse Péter

A Magyarok Kenyere program a magyarság egymásért érzett felelősségvállalása, hangsúlyozta köszöntőjében Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke. Mint fogalmazott, a magyar gazdák számára létezik egy belső parancs, az erkölcs, a hit, az emberség és a jövő építésének parancsa, amit az idei aszály, az árrobbanás, a szomszédban dúló háború sem befolyásolhat. Szólt arról, hogy a 12 évvel ezelőtt néhány gazda részvételével indított program kiteljesedett, a búzaszentelésen, a gyűjtőpontok kijelölésén, a liszt megőrlésén és az adományozáson át, az egész kárpát-medencei gazdatársadalmat összefogja. Idén a diaszpórában élők is csatlakoztak a programhoz, mondta Jakab István, aki a zalai gazdák önzetlenségét is méltatta.

Pozsegovits Borbála, a Zalaapáti Csupa Csoda Óvoda és Mini Bölcsőde óvodavezetője átveszi az adományt jelképező lisztet Jakab Istvántól

A 15 millió búzaszem 15 millió kinyújtott kezet jelent a Kárpát-medencében az önhibájukon kívül nehéz helyzetben élő gyermekek számára, emelte ki Süle Katalin, a NAK általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke, a MAGOSZ alelnöke, a MAGOSZ Zala Megyei Szervezetének elnöke. Mint mondta, az ő sorsuk a mi jövőnk, a nemzetünk jövője. A nemzeti összetartozás programja ezért jelent felelősséget a gazdák számára.

A mezőgazdaság számára kétarcú volt ez az év; az ország keleti felében az aszály miatt minimális mennyiségű termést takarítottak be a gazdálkodók, addig Zalában átlagosat vagy átlagon felülit, mondta Sabján Krisztián, a NAK Zala megyei elnöke. Az inputanyagárak jelentős emelkedése valamennyi gazdát érintett, ennek ellenére 280 zalai termelő közel 40 tonna búzát és 400 ezer forintot ajánlott fel, lényegesen többet a korábbiaknál.

Király László, a Zala-Cereália Kft. ügyvezető igazgatója (balról) átveszi a köszönő oklevelet

A rendezvényen köszöntőt mondott továbbá Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, valamint Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere. Mindketten a rászorulók megsegítésének fontosságát emelték ki. A Zala Megyei Szent Rafael Kórház, valamint megyei óvodák, bölcsődék, iskolák, gyermekotthonok részesültek az adományban. Az intézmények képviselői jelképesen egy-egy kilogramm lisztet vehettek át az ünnepségen. Oklevelet kaptak a gyűjtőpontokat biztosító vállalkozásvezetők is, többek között Király László, a Zala-Cereália Kft. ügyvezető igazgatója. A cég tüskeszentpéteri malmában őrölték meg idén is az összegyűjtött búzát.

Az ünnepi műsorban Gubinecz Ákos, Junior Prima díjas népdalénekes és Zombó Anna, a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 9. osztályos tanulója működött közre.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK