2022.10.03., hétfő - HelgaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mindnyájunk biztonságáért dolgoznak

2019. augusztus 25. vasárnap, 16:03
Szerző és fotó: Antal Lívia
Gazdag programmal várták a települések vagyonvédelmében önkéntes feladatot vállalókat a 25. Zala megyei polgárőr napra, melynek Zalaszentiván adott helyet augusztus 24-én. Az Élhetőbb Zalaszentivánért Egyesület és a Zala Megyei Polgárőr Szövetség rendezvényén kitüntetéssekkel ismerték el a kimagasló munkát végző polgárőröket.

25. Zala megyei polgárőr nap Zalaszentivánon

A rendezvény megnyitóján Dormán Miklós, Zalaszentiván polgármestere, a helyi polgárőr egyesület tagja köszöntötte elsőként a megjelenteket. Mint mondta, a biztonság, a biztonság iránti vágy az egyik legalapvetőbb, legszükségesebb emberi, közösségi és társadalmi érzés. Zalaszentiván az elmúlt években rengeteget fejlődött. A fejlődés azonban semmit nem ér, ha nem tudják biztosítani a település vagyonának megóvását és a közel 1100 lakójának biztonságát. A község mindig is igyekezett élen járni a közbiztonság megteremtésében, hiszen az elmúlt években 14 térfigyelő kamerát és 2 sebességmérő készüléket állítottak üzembe. A faluban körzeti megbízott dolgozik együttműködve a polgárőrséggel. Szabadidejüket, energiájukat nem sajnálva dolgoznak a polgárőrök mindenki biztonságáért, amit valamennyi zalaszentiváni ember nevében ezúton is megköszön.

A polgárőrség megérdemli az ünneplést, hiszen tagjai társadalmi munkában vigyázzák a közrendét, a közbiztonságért. Ennek fenntartásáért elsősorban a rendvédelmi szervek felelősek, ugyanakkor az elért eredményekben a polgárőrök munkája is benne van, fogalmazott köszöntőjében Manninger Jenő országgyűlési képviselő (1. kép) a rendezvény megnyitásakor. Mindennek köszönhetően jelentősen javult a közbiztonság az országban és különösen Zala megyében. Ma Magyarország biztonságos helynek számít. A rendőrségi mutatók szerint szinte felére csökkentek a bűncselekmények, egyúttal megnőtt a felderített esetek száma, ami visszarettenti az elkövetőket. A magyar kormány is elismeri a polgárőrség munkáját, amit évi egymilliárd forinttal támogat. A gépkocsik mellett a drónok is egyre több szerepet kapnak, mégis legfontosabb a helyismeret, amivel egy-egy adott településen rendelkeznek a polgárőrök, hangsúlyozta.

Dr. Molnár József rendőr ezredes, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság vezetője a megye mintegy 1200 fős rendőrállománya nevében fejezte ki köszönetét. Mint mondta, a polgárőrök a rendőrökkel együtt vigyáznak a közbiztonságra, az emberek nyugalmára és javaira, hogy azok ne kerülhessenek idegen kézbe. Mint mondta, a rendszerváltás elején térdre rogyott a közbiztonság, többszörösére növekedett a bűncselekmények száma, amelyre sem a rendőrségnek, sem az államnak nem volt válasza. Akkor indult el a polgárőr mozgalom, amelynek szerepe az elmúlt időszakban megkerülhetetlenné vált a közbiztonságban, sőt a közlekedésbiztonságban. Évről évre egyre igazabb a korábban csak szólamnak hangzott állítás, miszerint a polgárőrség stratégiai partnere a rendőrségnek, ami már mindennapjaink része, emelte ki.

Zala megyében működő 118 polgárőr egyesületben 3368-an dolgoznak a települések közbiztonságáért, ezt már Horváth Róbert, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke mondta. 2018-ban összesen 318312 óra közterületi szolgálatot láttak el, minden jelentősebb eseményen és önkormányzati rendezvényen ott voltak. Az óraszám a jelenlegi minimálbérrel beszorozva hatalmas összeget, 181 616 843 forintot tesz ki, amelyre joggal lehetnek büszkék. Az elnök hangsúlyozta, fontos számukra a kormány támogatása, továbbá, hogy a rendőrség stratégiai partnerként ismeri el munkájukat, és közösen láthatnak el közterületi bűnmegelőző szolgálatot. Persze kellenek az ünnepek is, mint a polgárőr nap, melynek nagy hagyományai vannak Zala megyében, zárta beszédét.

Az Országos Polgárőr Szövetség, valamint a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnökségének javaslata alapján osztották ki az elismeréseket az arra érdemeseknek. Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozat kitüntetésben részesült Könyves Gábor, Söjtör polgármestere, Varga Tibor, a Balatonmagyaródért Polgárőr Egyesület tagja és Lipics Tibor, a Zalaegerszegi Polgárőr Egyesület tagja. Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozat kitüntetést vehetett át Molnár Károly, Bak polgármestere, Török István, a Csácsbozsoki Polgárőr Egyesület tagja, Balogh Rudolf, a Vonyarcvashegyi Polgárőr Egyesület elnöke, valamint Kardos Csaba, a Lenti Polgárőr Egyesület tagja. Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozat kitüntetés kapott Orbán Veronika, a Nagyrada Polgárőr Egyesület tagja, Kovács László, a Lenti Polgárőr Egyesület tagja és Szabó Barnabás, a Kacorlaki Polgárőr Egyesület tagja.

A Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöksége I. Szent László (a polgárőrség védőszentje) emlékplakettet adományozott Lukács Attilának és Sebők Tamásnak, a Zalaszentiváni Polgárőr Egyesület tagjainak, Donáczy Dezsőnek, a Zalaegerszegi Polgárőr Egyesület elnökének, Szabó Gábornak, a Lenti és Térsége Polgárőr Egyesület elnökének, Csuba Imrének a Murakeresztúri Polgárőr Egyesület tagjának, valamint Cziczeli Józsefnek az Erdősfa Polgárőr Egyesület elnökének.

Horváth Róbert, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke a polgárőrség munkájának támogatásáért, a megyei polgárőr nap szervezéséért köszönetként üveg emlékplakettet adott át Dormán Miklósnak, Zalaszentiván község polgármesterének (4. kép), valamint Dormánné Péter Mártának.

 

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK