2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Motorosok az olajipari múzeumban

2020. július 21. kedd, 19:42
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Az ez évi nagyobb motoros rendezvények elmaradása mellett, hiánypótlóként, balesetmegelőzési nappal összekötött kisebb találkozónak adott helyszínt a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum tágas szabadtéri kiállítótere.

Az idén helyzeték át ide a közlekedési balesetben elhunytak kopjafáját, ennek koszorúzására is ez alkalommal került sor. A múzeum, a rendőrség, a polgárőrök, a vöröskeresztesek és motorosok összefogásával valósult meg a fél napos rendezvény. Anti András rendőr alezredes, a Zala Megyei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője elmondta, több mint 10 éve rendezik meg a balesetmegelőzési napot, melynek most új helyszíne volt a MOGIM. Célcsoportnak minden korosztályt tekintenek, és mindenféle jármű típussal vagy gyalogosan közlekedőknek egyaránt szerettek volna információkat adni a különböző szimulációkon. 

Balesetmegelőzésről, KRESZ-ről is szó esett

- A közlekedés minden résztvevőjének megvan a maga szerepe és szabályok vonatkoznak rájuk. Ezeket főleg a kerékpárosok és a gyalogosok nem minden esetben ismerik pontosan, de a be nem tartás számonkérhető tőlük is – mondta Anti András. – Zalában alacsony a baleseti szám, leginkább autósok és a motorosok hibájából következnek be ezek. 

Kérdésünkre válaszolva az alezredes még elmondta, bár általában a nyár, a sok közlekedő miatt a legveszélyesebb időszak, az idén speciális helyzet volt. A korlátozások lazulásával, május végén, a közlekedési magatartás sok kívánni valót hagyott maga után, mintha elfelejtettek volna közlekedni az emberek. A rendőrség következő megelőző akciója tanévkezdéskor várható az iskolarendőr programmal, mely szintén több mint 10 éve segíti a gyerekek nagyobb biztonságát. 

A Zala Megyei Vöröskereszt részéről Preisz Péter ismertette a baleseti helyszínbiztosítás módját, illetve a legfontosabb teendőket a mentők megérkezéséig. Újraélesztés bemutatóra is sor került, illetve a motorosoknál gyakori végtag sérülés ellátását is demonstrálták.
- Tudás frissítésről van szó, de nagyon lelkesek az érdeklődők és szívesen gyakorolják a feladatokat. Aki ennél alaposabb tudást szeretne, az tanfolyamokon sajátíthatja azt el. Ami viszonylag új veszélyforrás és nem minden autó esetében van jelen, az az esetleg utólagosan nyíló légzsák, mely akár a mentésben résztvevőt is veszélynek teheti ki, erre ügyelni kell.

A jelenlévő motorosegyesületek képviselői elmondták: a fiatalabbakra jellemző a gyorsulás, a középkorosztály (nálunk utóbbiak vannak többségben) inkább a túramotorozás híve, melyet a mellényükön lévő kitűzők is hirdetnek. Felelősen motoroznak, ezzel is eleget téve a felelős családapaságnak. A kopjafa áthelyezést jó ötletnek tartják, mivel a múzeum területén méltóbbak a körülmények. 

Az áthelyezett kopjafánál a koszorúzás előtt Bali Zoltán alpolgármester mondott rövid beszédet, majd Bognár István plébános áldotta azt meg. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK