2024.05.19., vasárnap - Ivó, MilánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nyugdíjasok tárlata a Móriczban

2020. október 19. hétfő, 18:54
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Az Éltet az Éveknek Nyugdíjas Szövetség Zala Megyei Szervezete az idősek hónapja alkalmából tárlatot mutat be a megye területén élő, amatőr alkotók munkáiból. A 22 kiállító különféle technikával készült műveinek a Móricz Galéria ad otthont november 2-ig, délutánonkénti nyitva tartással.

Minden ember tehetséges valamiben

Évek óta kiállítanak a megyei nyugdíjas alkotók, akiket a fent nevezett szövetség fog egybe. Ennek elnöke, dr. Kocsis Gyula köszönő leveleket adott át a résztvevőknek. Valamint megköszönte a művelődési ház munkatársainak a helyszín kínálta lehetőséget. A kiállítás és a nyitva tartás szervezője, valamint a megnyitó rendezvény moderátora Iványi Ildikó volt. A szép munkák és az aktívan alkotó idősek adta öröm mellett az ürömnek is hangot adott, miszerint veszélybe került a Móricz Galéria, mint kiállítási helyszín megléte. 

Okleveleket is átadtak

- Széppé teszi a lelket ez a kiállítás. És bár a feltételeknek megfelelően csak amatőr alkotók mutatkozhatnak be, mégis művészetről beszélhetünk esetükben is – mondta a résztvevőket köszöntve Iványi Ildikó. – Nemcsak Zalaegerszegről érkeztek az kiállítók, hanem többek között Csesztregről, Lovásziból, Nagykanizsáról. Ezért a tárlat vándorkiállítássá válik és több helyszínen is látható lesz majd. A bemutatott művek többsége festmény. Ez valahol ott kezdődött, hogy annak idején a gimnáziumban sokan rajzolgattak és festőművészek szeretettek volna lenni. Aztán a család, a gyerekek felnevelése mellett erre nem maradt idő. Viszont nyugdíjasként aktívan alkotnak. Ezt segíti a Tánczos György és Dienes Gyula által vezetett kifejezetten nyugdíjasoknak szervezett alkotó kör is. Díjazás pedig azért nincs, mert például a csipkét nem lehet összehasonlítani a festménnyel. 

A tárlatot Velkey Péter, az önkormányzat humánigazgatási osztályának vezetője nyitotta meg. Elmondta, minden ember tehetséges valamiben, az alkotás pedig a lelki, szellemi, fizikai egészség megőrzésében fontos. Mindenkinek gratulált és megjegyezte, vannak a művek között kiemelkedően szép alkotások. Elismeréssel szólt a sokféle témaválasztásról és a bemutatott alkotói technikák széles köréről. 

Velkey Péter nyitotta meg a tárlatot

A festmények, textiljátékok, népviseletes babák, különböző kézimunkák, csipkék, hímzések, kötések papírvirágok, papírkosarak, festett kövek, gobelinek, mandalák, kagylóképek között újdonságként egy fotóalbum is látható, mely a zalaegerszegi híres emberek sírjait mutatja be. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK