2023.03.26., vasárnap - EmánuelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Októbertől pályázhatnak a civilek

2022. szeptember 07. szerda, 18:19
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Nemzeti Együttműködési Alaphoz (NEA) idén több mint 11 milliárd forintra pályázhatnak a civil szervezetek. A pályázati felületek október harmadikán nyílnak meg a Bethlen Gábor Alapkezelőnél, mondta Szalay-Bobrovniczky Vince a „Civil Info – NEA 2023” című országos tájékoztató rendezvény zalaegerszegi állomásán.

Átadták az Év Zala Megyei Adományozója díjakat

Hátsó sor: Dr. Sifter Rózsa, Balaicz Zoltán, Szalay-Bobrovniczky Vince, Vigh László, Pácsonyi Imre
Első sor a díjazottakkal: Dr. Gombos László, Bauer Arnold, Jakab Mariann, Péntek Károly és Horváth Rita

A Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, hogy idén minden eddigieknél több forrás áll rendelkezésre, hiszen a tavalyi 10,3 milliárddal szemben idén több mint 11 milliárd forintra pályázhatnak a civil szervezetek az országban. Október 3-án mintegy egy hónapra nyílik meg a pályázatok beadásának lehetősége. Az elnyert forrásokat 2023. március elején utalják terveik szerint. Szalay-Bobrovniczky Vince tavalyi adatokat is közölt. A 2021-ben beadott 12 914 pályázatból 9600 kapott támogatást idén. Zala megyében 485-ből 325 pályázó nyert, összesen 244 millió forintot. Ezen felül a Falusi Civil Alapból 229 millió forint, míg a Városi Civil Alapból 130 millió forint érkezett Zala megyébe. Kiemelte, hogy a két alapot azért hozták létre, hogy kiegészítse a NEA-t, amelybe például ingatlan illetve gépkocsi vásárlására nem lehet pályázni. Aggodalmát fejezte ki, hogy a falusi és városi civil alap az energiaár-robbanás áldozatává válik, de, mint mondta, lát esély arra, hogy ez menthető legyen.

A rendezvényen dr. Sifter Rózsa, Zala megyei főispán a civil társadalom szerepének jelentőségéről beszélt, köszönetét kifejezve a civil szerveteknek, alapítványoknak az elvégzett munkáért, a támogatóknak a források biztosításáért. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a globális nagytőke gazdasági és politikai érdekeinek érvényesítésére létrehozott ál civil szervezetekre, ami nagy veszélyt jelent a valós civil szervezetekre, de az államra is.

Mára felértékelődött falun, vidéken élni, amelyhez a vidékfejlesztési program valamint a Magyar Falu Program mellett a civil szervezetek pályázatai is hozzájárulnak, osztotta meg véleményét Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. 

Azokban a falvakban, ahol erősek a civil szervezetek, valóban polgári miliő, megfelelő életminőség alakul ki, vélekedett Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere arról beszélt, hogy a koronavírus világjárvány az emberi kapcsolatoknak is sokat ártott, mert elmaradtak a közösségi programok az elmúlt két évben. Abban, hogy ez újraépülhet, óriási szerepe van a megyeszékhelyi civil szervezeteknek.

Együtt a díjazottak és az elismerésben részesültek

A köszöntőket követően Horváth Rita, a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület elnöke valamint a Zala Megyei Civil Központ irodavezetője elmondta, idén minden eddiginél több, 12 jelölés érkezett a 2019-ben alapított Az Év Zala Megyei Adományozója díjra. Közülük két vállalkozást részesítettek ebben az elismerésben; amit Péntek Károly, a Magnetic Áruházak Kft. ügyvezető igazgatója az Autisták Védőotthonának támogatásáért, valamint Bauer Arnold, a Zala Müllex Kft. ügyvezető igazgatója a Göcseji Kutyaklub támogatásáért vehetett át.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK