2022.12.03., szombat - FerencZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Retró és adventi véradó hét

2021. november 23. kedd, 17:54
Antal Lívia
Címkék:
A Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete Zalaegerszegen és Nagykanizsán véradó hetet rendez november végén és december elején, hogy a karácsonyi ünnepek alatt is elegendő vérkészlet álljon rendelkezésre. Előtte, november 27-én köszöntötték volna az önkéntes véradókat, de az ünnep a járvány miatt idén is elmarad. A jeles dátumról azonban nem lehet megfeledkezni, hiszen a magyar véradók napjának megrendezése Zala megyéből indult.

Zalaegerszegen és Nagykanizsán is számítanak a segítőkre

Véradók köszöntése 2019-ben, Zalaegerszegen (archív fotó)

– Dr. Szabó Gyuláné, a Zalai Kőolajipari Vállalat vöröskeresztes alapszervezeti titkára az üzemi véradók nevében kezdeményezte még 1987-ben a Magyar Vöröskereszt  Kongresszusának, hogy legyen a véradóknak is egy országosan jegyzett napja. Felvetésében azzal érvelt, hogy a véradók is megérdemelnek egy napot az év 365 napjából, amikor csak őket ünneplik – idézte fel történteket dr. Baracskai Józsefné, az MVK Zala Megyei Szervezetének igazgatója. – A zalai kezdeményezés alapján döntött úgy az Országos Végrehajtó Bizottság, hogy az első véradók napja központi ünnepséget Zalaegerszegen rendezi meg. Az eseményre 1988. november 27-én került sor a Hevesi Sándor Színházban, ahol a megyék és a főváros önkéntes véradóit, vöröskeresztes képviselőit, véradásszervezőit valamint a vérellátó szolgálatok vezető orvosait köszöntötték.

– Tudnak-e idén ünnepséget tartani?

November 27-re Keszthely és Zalaegerszeg helyszínekkel szerveztünk volna ünnepséget, hogy kifejezzük köszönetünket a 40-szeres és az e feletti véradóknak. Miután ez 250 embert érintett volna, nem akartunk kockáztatni. Maguk a véradók is kérték, hogy halasszuk el a járvány miatt. Így sajnos, de érhető okból, az ideiről is le kell mondanunk. De ebben a nehéz helyzetben is biztosítani kell a szükséges vérmennyiséget az életmentő beavatkozásokhoz, amihez elengedhetetlen a véradók folyamatos segítségnyújtása.

(korábbi fotó)

– A véradó hetet hol és mikor tartják?

Zalaegerszegen november 22-e és november 26-a között várjuk a véradókat a Zárda utca 4. szám alatti területi vérellátóban, hétfőn 8-tól 18 óráig, kedden és szerdán 8-tól 15 óráig, csütörtökön 8-tól 19 óráig és pénteken 8-tól 13 óráig. A retró véradáson sörrel, becsomagolt virslivel, valamint ajándékkal is kedveskedünk. Ugyanígy Nagykanizsán is, ahol december 6-a és 10-e között adventi véradásra várjuk a véradóinkat a Táborhely u. 4. szám alatti Kanizsa Centrumban, hétfőn 10-tól 15 óráig, kedden 14-tól 18 óráig, szerdán 9.30-tól 13.30-ig csütörtökön és pénteken 14-tól 18 óráig.

Aki segíteni szeretne családtagjának, ismerősének tervezett műtétjeihez, támogató irányított véradáson vehet részt. Ez esetben nem követelmény a véradó és a beteg vércsoport egyezősége, mivel a levett vér az országos készletbe kerül, a kedvezményezett beteg pedig a központi készletből kap számára alkalmas vérkészítményt.

Az akcióheteken kívül is számítunk a véradókra, és ezúton is köszönjük egész éves önzetlen segítségüket, és jó egészséget, kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk mindannyiuknak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK