2024.05.20., hétfő - Bernát, FelíciaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Söjtör a kiegyezés jubileumára készül

2017. július 25. kedd, 12:34
Szerző és fotó: Antal Lívia
2017 jelentős év Söjtör és nemkülönben egész hazánk számára, mivel idén ünnepeljük a magyar–osztrák kiegyezés 150. évfordulóját. A jubileumról való méltó megemlékezésre Deák Ferenc szülőfalujában is készülnek. Az idei év az önkormányzat kötelező és vállalt feladatait tekintve nem különbözik a többitől – minderről Könyves Gábor polgármestert kérdeztük.

Az Arany Minősítést kapott népdalkör Hajdúszoboszlón.

– Az évet egy nagy változással kezdtük. A Söjtöri Közös Önkormányzati Hivatalunkból kivált a tófeji és zalatárnoki kirendeltségünk, az érintett öt település 2017. január elsejével a Baki Közös Önkormányzati Hivatalhoz csatlakozott. Tófejtől viszont átvettük a 45 települést, így 21 ezer lakost ellátó szociális társulást, melynek Söjtör lett a gesztora január elsejétől. A házi és a jelzőrendszeres segítségnyújtás, a szociális étkeztetés és a gyermekvédelmi feladatok ellátása valamint az idősklubok működtetése tartozik feladataink közé. Képviselő-testületünk nagy feladatot vállalt be ez által, ami számunkra ugyanakkor presztízsértékkel bír. Azt gondoljuk, ha egy település minél több feladatot el tud látni, a jövőt tekintve nagyobb az esélye lakosságának megtartására és a falu fejlesztésére.

– Milyen pályázatokkal kívánják mindezt elősegíteni?
– A Start mintaprogramra pályáztunk az év elején, melyben először veszünk részt. A közmunkaprogram 18 fő foglalkoztatását teszi lehetővé jövő év február végéig egy éven át. Az ő munkabérüket tudjuk biztosítani az elnyert közel 26 millió forintos támogatásból, melyből hétmillió forintot eszközökre, gépekre fordítottunk. Kispuszta, Barátipuszta és Szénás-völgypuszta révén hatalmas külterülettel rendelkezünk, mely településrészekhez is biztosítanunk kell a bejárást. Közmunkásaink éppen ezért végzik ezeken a területeken az árkok, földutak tisztítását, karbantartását. E programhoz kapcsolódóan beadtunk egy másik pályázatot, hogy egy eszközökkel felszerelt kistraktort szerezhessünk be. Még döntés nem született, bízunk kedvező elbírálásában.   

A zsitkóci kispályás futballtornán.

A Deák-kút környezetének gondozását továbbra is polgárőreink végzik. Idén egy szalonnasütőt alakítottak ki, a lépcső mellé korlátot helyeztek el, a forrás kifolyóját pedig mederlapokkal bélelték ki. Önkormányzatunk saját költségvetéséből idén az odavezető utat szélesíti ki, hogy autókkal is jobban megközelíthető legyen a Deák-kút a kirándulók számára.

– Hol tart a naperőműfarm létesítésének szándéka?
– A beruházó megkapta az építéshatóságtól, a környezetvédelmi felügyelettől az engedélyeket a kivitelezésre, valamint az E.on-tól a villamos hálózatra való csatlakozás engedélyét. Az építkezés ősszel kezdődhet meg, ha az időjárás közbeszól, akkor jövő tavasszal. A befektető egyébiránt a Vas megyei Vépen építi fel első naperőművét, melynek alapkövét a közelmúltban tették le. A beruházás új munkahelyeket nem jelent, viszont nagyobb iparűzési adóbevételt önkormányzatunk számára.

– Az önkormányzat milyen fejlesztéseket tervez?
– Legfőbb problémánk a Deák úti járda állapota, ami még 1968-ban épült. A négy és fél kilométeres hosszúságú járda felújítására pályázni nem tudunk, mivel állami tulajdonban van, viszont az állam hozzájárul önerős szándékainkhoz. Az első körben most közmunkásaink tisztítják meg a zöldnövényzettől, hogy lássuk, milyen állapotban vannak szélei. Azt tervezzük, hogy évente egy 4–500 méteres járdaszakaszt újítunk fel anyagi lehetőségeinkhez mérten. Ezt a munkát idén kezdjük meg, mégpedig az alsó buszmegállótól kiindulva.

A polgárőr egyesület tagjai: Orsós Tibor, a felügyelő bizottság elnöke,
Könyves Gábor polgármester, Török Iván elnök és Nagy János alelnök.

– Mi újság a civil szervezetek háza táján?
– Mindannyian büszkék lehetünk a Söjtöri Népdalkör Egyesületre, mely júniusban a VII. Országos Nyugdíjas „Ki Mit Tud?” hajdúszoboszlói országos döntőjében Arany Minősítést kapott. A májusfa-kitáncolást vitték színpadra, mellyel egy ott nem ismert népszokást is bemutattak.  
A Söjtöri Deák Ferenc SE futballcsapat tagjai szintén júniusban a második alkalommal megrendezett zsitkóci kispályás focikupán vettek részt. A fiúk a hatcsapatos tornán holtversenyben a második helyen végezte. Mindkét egyesületünknek ezúton is gratulálunk! A szlovén Zsitkóccal Deák Ferenc révén ápolunk baráti kapcsolatot. A közelmúltban gasztronapra látogattunk el hozzájuk, melyen a nyugdíjas hölgyekből álló nőklubunk zalai süteményekkel, köztük Deák-kuglóffal kínálta vendéglátóit.

A 2015 decemberében átadott mentőállomásunk önkormányzatunkkal karöltve idén első alkalommal megtartotta nyílt napját, melyre a helyi óvodások és iskolások mellett a tófeji és baki iskolásokat is meghívtuk. Örömünkre szolgál az is, hogy megalakult a helyi vöröskereszt márciusban, melynek a mentőállomás dolgozói is tagjai. Túl vannak már egy sikeres ruhagyűjtésen, illetve ruhaosztáson. Természetesen véradást is szerveznek, ami legközelebb az augusztus 19-i civil napunkon lesz. Ez a rendezvény civil szervezeteink ünnepe, melyen főzőversenyt is szoktak rendezni.
A közelmúltban újabb öt térfigyelő kamerát szereltünk fel a helyi IKSZT és a Deák Ferenc Általános Iskola környezetében. A kamerarendszer bővítéséhez – az önkormányzati rész kiegészítéséhez – a Söjtöri Polgárőr Egyesület a 2014. és 2016. évi vasgyűjtés bevételével, 500 ezer forinttal járult hozzá.

Megemlékezés Deák szülőházánál (tavalyi felvétel)

– Többször szóba került Deák Ferenc neve. Idén méltán nagy jelentőségű jubileumot ünnepelhetünk, a kiegyezés 150. évfordulóját.
– Valóban, mi söjtöriek pedig különösen büszkék lehetünk a Haza Bölcsére. Deák Ferenc 1803. október 17-én született Söjtörön, így október 17-én, születésének 214. évfordulója mellett az 1867-es kiegyezés 150 éves jubileumáról, annak jelentőségéről is megemlékezünk. Méltó ünnepséget szeretnénk tartani, melyről egyeztettünk már Kehidakustány és Pusztaszentlászló polgármestereivel. Deák Ferenc szülőházában kialakított múzeumunk idén a szokottnál nagyobb látogatottságot élvez, vélhetően a kiegyezés évfordulójának köszönhetően. Folyamatos a kapcsolat a Göcseji Múzeummal, mint szakmai felügyelettel, reméljük jövőre megújul maga a kiállítás is – zárta a beszélgetést Könyves Gábor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK