2024.02.21., szerda - EleonóraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szervezik a 24 órás jótékonysági úszást

2023. december 05. kedd, 18:19
Szerző: Bánfi Kati
2014 óta szervezi Pataki János ötletgazda a 24 órás úszógálát Zalaegerszegen. Január utolsó hétvégéjén eddig hat alkalommal úsztak a csapatok Dóczy Éva, egykori helybéli úszómester tiszteletére. Most az új uszoda a nagyobb medencével, kibővített lehetőségeket kínál e rendezvénynek.

 Új medence, új gála

A megújulás szellemében mindehhez új nevet is választottak. Ezúttal dr. Seregélyes István, Zalaegerszeg első úszóedzője tiszteletére rendezik a kulturális blokkal kibővített sportprogramot. 

Pataki János sportos előélettel bír. Fiatal korában számos sportágban kipróbálta magát, legnagyobb sikert az úszásban ért el. Felnőtt korbán azonban a túlsúly ellen küzdött, mely harcban jó támaszra lelt az úszásban. Napi szinten rótta a hosszokat, közben a sporttársak között új barátokat is talált. 

Illusztráció (Forrás: ZalaMédia archív/A.L.)

- Mindennapos vendéggé váltam az uszodában, hiszen az úszás az egyetlen sport, mely nem terheli az ízületeket. Egészséges mozgásforma, mely sok energiát kivesz a szervezetből, ezért a fogyást segíti. Idővel neveztünk Keszthelyre és Dunaújvárosba 24 órás úszásra, én szerveztem a csapatot az uszodai ismerősökből. Majd eldöntöttem, hogy ilyent Zalaegerszegen is lehetne rendezni. Nemcsak az egészséges életmód, az úszás népszerűsítése miatt jó, hanem csapatszellem erősítésre, munkahelyi közösségnek, baráti társaságoknak, családnak egyaránt. Jó hangulatú kikapcsolódás, ahol nem a nyerés az elsődleges cél, hanem a tisztes helytállás. Az egyéb programokkal egyeztetve, január végét jelöltem ki erre a célra – mondta Pataki János. – 10 csapat mindig megvolt, öt pályán ez ideális is. 70-80 százalékban amatőr indulókkal 6-74 év közötti korosztállyal. 

- Hogy fogadta az ötletet az uszoda?

- Bánhegyi Péter volt a vezető, örömmel állt az ügy mellé. 

Pataki János (Fotó: Bánfi Kati)

- A megújult intézményben hogyan tovább?

- A szervezés elején vagyunk, de már 10 csapatot most is jegyeztünk. Az új uszodában 10 pálya van, melyet akár lehet felezni is, a lehetőségek nagyon megnőttek, jó lenne ezt kihasználni, hiszen akár 40 csapat indulását is meg tudnánk oldani. Kevés szabály van, de az a legfontosabb, hogy a csapatból valakinek mindig úszni kell, az úszásnemet szabadon lehet választani, a másik csapatot nem lehet akadályozni. Egy csapat pedig minimum 16 főből álljon. Mivel ez verseny is, a leúszott hossz dönti el a sorrendet, melyet 30-40 versenybíró mér. A program fővédnöke és támogatója Balaicz Zoltán polgármester. Ezenkívül számos felajánlás érkezett a versenyzők ellátása kapcsán. Bár nevezési díj van, de ez a költségeknek csak egy részét fedezi. A sporton kívül jótékony célt is szolgálunk, a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány javára (a részletes versenykiírás az alapítvány honlapján olvasható). 

- Izgul már az mostani verseny miatt?

- Nem vagyok izgulós, meg ez már a hetedik alkalom lesz. Az igaz, hogy sok mindennel jár, sok mindenre kell figyelni. Emberekkel kell foglalkozni, összehangolni, egyeztetni, ami a legszebb és legnehezebb feladat. Sok önkéntes segíti a munkát, köszönjük a támogatók hozzájárulását. Sok mindenre csak akkor mondhatom, hogy végleges, ha már elmúlt a verseny. Nagyon szeretném, ha Zalából több városból is jelentkeznének, nemcsak a megyeszékhelyről. Talán idén Keszthelyről és Nagykanizsáról is lesz csapat, egyébként az egész ország területéről várhatók résztvevők. A versenysorozat jövőjét alapozná meg, ha jól indulna ez a start az új uszodában – fejezte ki reményét a szervező. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK