2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tíz év megannyi csodával

2020. február 16. vasárnap, 15:05
Szerző és fotó: Antal Lívia
Jubileumi bállal ünnepelt a tízéves Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány, amely hiánypótló feladatokat lát el a nyugat-magyarországi régióban a koraszülöttmentés, valamint a gyermekintenzív gyógyítás és -rehabilitáció területén. A szervezet legfontosabb feladata annak a speciális koraszülöttmentőnek a működtetése és személyzetének biztosítása, amely a tíz év alatt 1500 alkalommal mentett gyermekéletet.

Jubilált a zalaegerszegi Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány

Az Arany Bárány télikertjében megtartott jubileumi bál fővédnöke Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete volt, akit helyettese, Steven Dick képviselt. Douglas Arnott, a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány elnöke is jelen volt a rendezvényen, amely Szabó Zoltán népzenész előadásában dudaszóval kezdődött. A szervezők e gesztussal tisztelegtek a skót nemzetiségű vendégek előtt.

Dóra János, az alapítvány kuratóriumának elnöke első felszólalóként úgy értékelt, nem hiába dolgoztak, hiszen a Szent Rafael Kórház gyermek- és koraszülött osztályának munkája technikában, tudásban és lehetőségekben egyaránt korszerűsödött az elmúlt tíz évben. Köszönetét fejezte ki a támogatóknak, akik nemcsak anyagiakkal, de jótékonysági rendezvényeikkel is segítették az alapítványt céljai elérésében.

Dr. Gárdos László, a gyermekosztály vezető főorvosa, az alapítvány alapítója azt emelte ki, hogy Magyarország az elmúlt 10 évben a csecsemőhalálozás aránya tekintetében el tudta érni az európai színvonalat. A zalaegerszegi gyermekosztályra is utalva a szaktudás és a műszerezettség jelentőségét emelte ki ebben az eredményben. Mint mondta, az utóbbit biztosíthatja pályázati, állami forrás, vagy adomány, de jöhet olyan váratlan esemény is, ami 2019. december 6-án történt a gyermekosztályon. Ekkor látogatott el az osztályra Caitlin Jones brit nagykövet-helyettes, és Douglas Arnott, a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány kuratóriumi elnöke, akik több mint másfél millió forinttal segítették hozzá a koraszülöttmentő alapítványt egy neonatológiai bronchoszkóp megvásárlásához.

Dr. Gárdos László kitért arra is, hogy számos, ma a magyar neonatológia élvonalába tartozó szakember az Egyesült Királyságban tett szert olyan tudásra és tapasztalatra, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar kora- és újszülöttellátás rangos helyet foglalhasson el a nemzetközi élvonalban. Két ilyen szakembert is vendégül láthattak a bálon.

A folytatásban Steven Dick angol nagykövet-helyettes köszöntötte a jubiláló koraszülöttmentő alapítványt, mindössze négyhónapos magyarnyelvtanulás után tisztán felolvasva szövegét. Mint mondta, minden köszönet a brit és a magyar orvosoknak, hogy ma már a kis súllyal született gyermekek döntő többsége egészségesen tud felnőni. A Robert Burns Nemzetközi Alapítvány elismeri a zalaegerszegi gyermekosztály munkáját, amit összesen három millió forint értékben segítettek eddig. Az elmúlt tíz eredményeihez gratulálva, reményét fejezte ki, hogy a csodák folytatódnak. Ezzel az alapítvány szlogenjére utalt, miszerint „Tettünk már sok csodát”.

Kiderült ez Sasvári Sándor, Jászai Mari és EMeRTon díjas színművész és a koraszülöttként született gyerekek műsorából. A Kövécs Edit tanárnő és karnagy által vezényelt közös ének alatt kivetítőn mutatták be minden egyes gyermek küzdelmes történetét, hogyan váltak életerős gyermekekké egészen kicsi születési súlyuk ellenére.

Dóra János, Kovács Lászlóné, Tóth-Vörös Mónika, Császár Rita, Válicsné Gergye Ibolya,
dr. Gárdos László, dr. Elmont Beatrix, Steven Dick és Douglas Arnott

Az adományok felajánlásakor elsőként Vigh László országgyűlési képviselő nyújtott át 100-100 ezer forintot a maga valamint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nevében. Burján Richárd és felesége 200 ezer forintot, Zrinszki István 300 ezer forintot, Nagy András 100 ezer forintot ajánlott fel. A későbbiekben Douglas Arnott is jelezte, a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány idén is 1,5 millió forinttal támogatja a zalaegerszegi gyermekosztályt.

A Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány ösztöndíjainak átadása következett. A „Gyógyító mosoly, hűséggel az itthoni gyermekgyógyászatért” orvos ösztöndíjat dr. Elmont Beatrix, a „Tündérkéz, odaadó gondoskodással a gyermekekért” nővér ösztöndíjat pedig Császár Rita, Tóth-Vörös Mónika és Válicsné Gergye Ibolya érdemelte ki. Az új elismerésként bevezetett „Lelkes segítő” díjat Kovács Lászlóné kapta.

A hivatalos műsorrész után a következő személyek tettek még felajánlást az alapítvány javára: Péntek Károly és felesége, Windoor Kft. 100.000 Ft, Bodrogi Klaudia és Bodrogi Zsolt, Ganzeg Kft. 100.000 Ft, Fekete Adrián és felesége, Europlift Kft. 100.000 Ft, Takács Sándor és Takács-Kőszegi Mónika 100.000 Ft, Szindekovics József és felesége 150.000 Ft. valamint dr. Vadvári Tibor és Vadvári-Kiss Melinda 200.000 Ft

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK