2023.12.08., péntek - MáriaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Túrázz, kóstolj Göcsejben

2020. október 13. kedd, 17:17
Közlemény
A Göcseji Dombérozó több hetes programsorozata idén nyáron a járványveszély miatt elmaradt, ezért a szervezők egy napra, október 17-ére sűrítették be a tájegység értékeit bemutató rendezvényt. Göcsej Napján a résztvevő települések mindegyike kínál rá jellemző programot az érdeklődők számára. Az esemény kiemelt eseménye lesz a Nagylengyel önkormányzata által létesített Göcsej Park avatása, amely nemcsak feltünteti a tájegységhez tartozó falvakat, de egymáshoz való elhelyezkedésüket is bemutatja.

A nagylengyeli Göcsej Park, még rendezés alatt

Október 17-én várja vendégeit a tájegység falvai. A részletes program a következő:

08.00 DOMBRÓL DOMBRA GÖCSEJBEN

Szervező: Zalai Tekerg(g)ők Kerékpáros Sport és Túra Egyesület, Túravezető: Szabó Balázs

Göcsej Napját ünnepelni sokféleképpen lehet, azonban a legtöbb élményt kínáló programja, amikor járunk a tereiben, erdeiben, völgyeiben, falvaiban. Élménypontok látogatása teszi színessé a körtúrát.

Dobronhegy –Balázsfai-hegy – Sümegi pince

Csodás göcseji panorámával indul a nap a Balázsfa-i hegyről elénk táruló vidékünkkel. A Göcseji Dombérozót értékes programokkal gazdagító Sümegi család várja a túrázókat.

Hallhatnak a Balázsfa –Öreghegy Megmentéséért Egyesület törekvéseiről.

Pálfiszeg – Salamon Sándor asztalosműhelye

Kezdjük a napot egy Göcseji Dombérozó logó elkészítésével, amit az asztalosműhelyben saját kezűleg CNC gép közreműködésével elkészíthetünk. Sándor az asztalosmunkák mellett méhészettel is foglalkozik, a műhelyében termelői méz is vásárolható.

Program időpontja: 8:30 – 11:30, Helyszín: Pálfiszeg, HRSZ: 77 (buszmegálló mellett), További információ: +36-30/956-2069

Kustánszeg– Parasza: Göcseji Paraszai Pörkölttorta

Szinte elképzelhetetlen egy jó zalai lakodalom a hagyományos göcseji pörkölttorták nélkül. Kovács Zoltánné (Kati néni) és Kovács Szilvia kreativitásuknak köszönhetően azonban szinte minden alkalomra előrukkolnak egy jó pörkölttorta ötlettel. A rendkívül ízletes édesség kóstolására és vásárlására is lesz lehetőség a helyszínen. Vendéglátóink „Kustánszeg és Parasza múltja” fotókiállítással is várja az idelátogatókat.

Program időpontja: 11:30- 16:00, Helyszín: Kustánszeg-Parasza, Arany János utca 3. További információ: +36-30/468-8670

Kustánszeg – Tájház

A tájházban Kustánszeg és Göcsej múltját idéző helytörténeti kiállítás nézhető meg. A néprajzi értékek bemutatása a hagyomány és a múlt tisztelete kiemelt figyelmet kap vidékünkön.

Program időpontja: 13.00-16.00, Helyszín: Kustánszeg Kossuth u.50. További információ: + 36-20/344-7549

Csonkahegyhát – Göcseji Aszalka (régi név: Göcseji BioPorta)

Kati és családja tárt karokkal vár minden kedves érdeklődőt, aki szívesen kóstolna aszalványokat (meggy, körte, paradicsom és szilva), valamint egy kis birsalmasajtot. Ezen finomságok mellett szörpöt, baracklekvárt és az ősz nagy kedvencét, a gesztenyelekvárt is lesz lehetőség megvásárolni. A helyszínen Kati elmeséli az aszalás folyamatát és a családi vállalkozásuk történetét. Mindezek mellett egy szép gyümölcsössel is rendelkeznek, úgyhogy bátran kérdezzük őket gyümölcsfák és gyümölcsök vegyszermentes termesztéséről is.

Program időpontja: 9:00- 18:00, Helyszín: Csonkahegyát, Eperjes utca 20., További információ: +36-70/614-8935

Milejszeg, Szak olajsajtoló-üzem (Göcseji 100%-os olajok)

Látogassanak el az Olajsajtoló-üzemhez, amennyiben szívesen megismerkednének a tökmagolaj változatos felhasználási lehetőségeivel. A Göcsej Napja alkalmából két tökmagolajjal készült édesség, valamint tökmagolajos-fokhagymás pesto kóstolására is lesz lehetőség. Kóstolt már tökmagolajjal készült piskótát vagy vanília fagyit tökmagolajjal? A jelenlegi helyzetben üzemlátogatásra nincs lehetőség, ugyanakkor vendéglátóink szívesen mesélnek az olajkészítésről és a családi vállalkozás történetéről, kérdezzük őket bátran.

Program időpontja: 8:00- 17:00, Helyszín: Milejszeg, Móricz Zsigmond utca 11., További információ: +36-30/464-6002

Dobronhegy – Balázsfai-hegy –  Sümegi pince

Vissza érkezve a reggeli indulás pontjához, ami immár a körtúra végét is jelenti. A túrázókat szíves kínálás várja a nap végén és még egy pillantás Göcsejnek azon kiemelt pontjáról, ahonnan a látvány büszkévé tesz minden nézelődőt és talán azt gondolja: „Igen, ez a vidék csodálatos!”

További információ:bome.balazsfa@gmail.com

A szervezett túrán kívül bejárható önálló szervezésben gyalogosan, bejárható kerékpárral, ill. ahogy tetszik, az adott időszakban.

10.00 PATAKTÓL-PATAKIG TANÖSVÉNY BEJÁRÁSA PETRIKERESZTÚRON

Találkozó a Tájháznál (Kossuth u. 64. )

A tanösvény bejárása gyalogosan önállóan történik, menetlevél segítségével (kb. 4 km). A kerékpártúra szervezetten történik a tanösvény érintésével (kb. 8 km). A túrához ingyenesen kerékpárokat is biztosítanak helyben, amelyhez előzetes regisztráció szükséges. A túra résztvevőit könnyű ebéd várja.

15.00-18.00 Pogácsasütés a tájház udvarán.  Nemezelés, agyagozás képzett vezetővel. Régi eszközök és termények kiállítása. Nevezni lehet saját terménnyel, vagy abból készült élelmiszerrel (lekvár, savanyúság, kompót stb.)

19.00 órától kulturális program – terménykiállítás eredményhirdetése,  Kultúrház (Kossuth u. 60.)

14.00 GÖCSEJ PARK ÜNNEPÉLYES ÁTADÁSA NAGYLENGYEL

A Göcsej Parkban a göcseji települések egymáshoz való elhelyezkedése alapján kerültek egy -egy ponton kijelölésre és egy táblával, címerrel, felirattal ellátva. Nagylengyel térségre ható kezdeményezése méltó, hogy ünnepélyes átadással köszönjük meg és tudassuk, hogy létezik egy ilyen park.

Himnusz

Scheiber Ildikó Nagylengyel polgármesterének köszöntője, Göcsej Park bemutatása

Trillák Énekegyüttes

Pácsonyi Imre alelnök Zala Megyei Önkormányzat – Göcseji Dombérozó Fővédnök – Köszöntő

Göcsej vidéke a néprajz ismeretében – Göcseji Múzeum

A Göcsej Park és Göcsej népének megáldása az ökumenikus összefogás jegyében az egyházak képviselőivel.

A Park átadását jelképező Szalag- átvágás .

Trillák Énekegyüttes

Magai Ágota a Göcseji Dombérozó ötletgazdája, főszervezőjének gondolata a Göcsej-i összefogásról, melynek jelképe a Göcsej Park.

ÉLŐKÉP- Álljunk be a településünk helyét jelképező pontra!

Akinek van a településére vonatkozó vers, ének, tánc, jellegzetes göcseji anekdota ossza meg Velünk, hogy még emlékezetesebb legyen Göcsej Napja.

Szózat

15.30 IRODALMI – FOTÓ FELHÍVÁSOKON RÉSZTVEVŐK ÉRTÉKELÉSE

IRODALMI és MESEÍRÓ PÁLYÁZAT -„ Szegek között-Göcsej örök”. A felhívásra érkezett művekről szól, Németh Ágnes. Díjazás.

FOTÓPÁLYÁZAT- „ Göcsej szeretlek”. A felhívásra érkezett fotókról szól Kardos T. Ádám. Díjazás.

GÖCSEJ TOTÓ SORSOLÁSA – Göcseji Múzeum közreműködésével

16.30 GÖCSEJI „VENDÉGSÉG”

A házigazdák jóvoltából vendégek leszünk Nagylengyelben, ám a jó vendég arra is gondol, hogy Ő is vigyen valamit az asztalra, mert amikor Ő lesz házigazda, milyen jó lesz a viszonzás.

KANDIKÓ VENDÉGHÁZ DOBRONHEGY

18.00 TAKÁTS ESZTER MoJazzter – KONCERT (zalai formáció )

A megújult és újranyitott Kandikó Vendégház a koncertet követően ízletes ,jellegzetes göcseji ízekre hangolt vacsora kínálattal készül. A zenekar 2020-ban alakult a pandémia ideje alatt, Monostori János zeneszerző-billentyűs-kőfaragó, és Takáts Eszter dalszerző-előadóművész közös alkotói munkája során. A repertoár Eszter eddigi dalaiból, és a közösen írottakból van összeválogatva, teljesen megújult, friss hangszerelésben.  Az est folyamán fellép Polgár Péter is, Karáth Anita szövegeire írt saját dalaival.

A szervező Göcseji Dombérozó Egyesület valamint a Göcsej Civil Társaság felhívja a figyelmet arra, hogy a rendezvényt a járványügyi szabályok betartásával valósítják meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK