2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Városvédő ülés az épített örökségről

2022. december 08. csütörtök, 20:00
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: -pP-
Zalaegerszeg műemléki és helyi védettség alatt álló épületeiről, valamint az épített értékek védelméről esett szó a Városvédő Egyesület legutóbbi ülésén. A témát az elmúlt évek beruházásainak, felújításainak tükrében tekintették át a civilek.

 Ösztönözni a felújításokat

Czeglédy András, az egyesület elnöke bevezetésképpen elmondta: a helyi építészeti értékek állapotával és jövőjével 2014 óta foglalkoznak intenzíven. Azóta a szabályozásban (a műemléki- és védett épületek besorolásában) sok változás történt.

Legutóbb kategóriákba rendezte a jogszabály a nyilvántartott műemlékeket. E szerint a városban 23 önálló műemlék van, ebből 7 első kategóriás, 9 a második-, 7 pedig a harmadik kategóriába sorolható. Van továbbá egy műemléki terület is, amelyik a belváros régi épületeinek nyomvonalát követi. Erről már dr. Vándor László régész, nyugalmazott múzeumigazgató beszélt az ülésen. Előadásában többek között elmondta: összességében jó, vagy kitűnő állapotban vannak a műemléki épületek. Örömteli, hogy az utóbbi években számos régi épület megújult (nagytemplom, Göcseji Múzeum, plébániahivatal, Kvártélyház, Korona Szalon, Zóna) megőrizve az eredeti homlokzati elemeket. A műemlékek közül a Rákóczi utca 16. szám alatt álló, egykori barokk tiszttartó ház állaga romos, illetve a csácsi volt Apáti nyaraló állapota hagy kívánnivalót maga után. Ezek felújítása sürgető lenne. 

Vándor László jelezte: a városvédők az utóbbi években szerettek volna több épületet bevonni a műemléki kategóriába. Ilyen például a zsinagóga, a Ruhagyár (ez egy rövid időre sikerült is, de a város kezdeményezésére végül kivonták a besorolás alól), és a Zrínyi-gimnázium épülete. Egyelőre nem történt előrelépés az ügyben. Amit pedig még mindig fájlalnak az az, hogy a Becsali-csárdát néhány éve elbontották.

Czeglédy András a helyi védelem alatt álló épületeket, lakóházakat tekintette át. De szólt arról is, hogy a város hatékonyan kapcsolta hozzá a Mindszentyneum-projekthez a környező épületek felújítását. Így szinte az egész régi városmag megszépült. Egységes lett a városkép még akkor is, ha a stílusa alapvetően eklektikus. A színeket viszont hiányolja kicsit: úgy érzi, hogy a felújítást követőn semlegesebb színezést kaptak a homlokzatok.

A civilek megjegyezték: a Mindszenty-zarándokközpont épülete méreteit és arányait tekintve kicsit „sok”. Vándor László szerint úgy is lehet modernizálni a műemléki környezetet, hogy a változás nem zavaró a szemnek; jó példa erre a Sütő utca megújítása.

Czeglédy András az értéket képviselő régi lakóházakkal és középületekkel kapcsolatban elmondta: jobban kellene népszerűsíteni a korabeli házakat, és ha szükséges, felújításukra ösztönözni a tulajdonost. Akár információs táblákat is el lehetne helyezni a védett épületeken, bár erre nincs a városnak kötelezettsége.

Az ülésen részt vett Bali Zoltán alpolgármester is, aki jelezte: a jövőben tovább folytatódnak a belvárosi fejlesztések. Megújulhat a HEMO, visszaépül a Mérlegház, magánbefektetők jóvoltából megszépül az Ady utca 6. és 17. szám alatti lakóház, de a zsinagóga előtti térre is felújítás vár. A Kazinczy téri egykori városháza épületének rekonstrukciójára remélhetőleg sort kerít a Mathias Corvinus Collegium. A Munkácsy utca-Kazinczy tér sarkán álló romos lakóház felújítására pedig a tulajdonossal közösen próbál valami megoldást találni a város.
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK