2024.05.19., vasárnap - Ivó, MilánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Retro véradás sörrel, virslivel

2017. július 20. csütörtök, 19:09
Szerző és fotó: Antal Lívia
Retro véradás címmel ismét meghirdette július 24. és 28. között véradó hetét a Zalaegerszegi Területi Vérellátó. Zala megyében a nyári időszak fokozottabb odafigyelést kíván meg a vérellátás tekintetében, mert az M7-esen és a Balaton-parton is megnő a turistaforgalom, melynek következtében a nagykanizsai és a keszthelyi kórház vérigénye is megnövekedik.

A nyári hónapokban kevesebben adnak vért, mivel a rendszeres véradók közül sokan elutaznak. Arra hívnám fel a figyelmüket, hogy bárhol is töltsék szabadságukat az országban, ha lehetőségük nyílik véradása, éljenek vele. Természetesen csak akkor, ha egészségesek, illetve ha lejárt a két véradás közötti 50-60 napos várakozási idő – mondta dr. Dancza Tímea vezető főorvos. – Azokat, akik itthon vannak, szeretettel várjuk ide a Zárda út. 4. szám alá, a zalaegerszegi vérellátóba. Retro véradás nevet visel a kampány, ezért a Vöröskereszt megyei szervezete virslivel, sörrel, kis ajándékokkal valamint zenével is készül a jó hangulat érdekében. Nagyon bízunk benne, hogy idén is sokan élnek a lehetőséggel, és itt bent is jól érzik majd magukat a véradók, mert az építkezés miatt most nem tudjuk felállítani a rendezvénysátrat az udvaron.

Zala megyében három nagy kórház is működik. Ezek közül a zalaegerszeginek a szívcentrum miatt állandóan nagy a vérigénye. A vezető főorvos elmondta, egy-egy komoly szívműtét 6-8, akár 10 egység vért is igényel, ezért egész évben nagy számmal hívnak be sürgősséggel véradókat. A zalaegerszegi mellett még két nagy kórház működik a megyében, melynek vérigénye jelentősen megnőhet nyáron. A nagykanizsai kórháznak az M7-es autópályán előforduló balesetek következtében, a keszthelyi kórháznak a Balaton-parton nyaraló rengeteg turista miatt jelentkezik nagyobb vérszükséglete. A nyáron egyébként kevesebb műtét van, hiszen az orvosok, nővérek is szabadságra mennek, de az előbb említett három ok miatt ez az időszak még nagyobb figyelmet kíván meg a biztonságos és folyamatos vérellátás érdekében.

A zalaegerszegi vérellátóban évente 12 ezer egység vért vesznek le, amit fel is használnak a kórházak. A gondot az szokta okozni, hogy általában mindig abból a vércsoportból van kevesebb, melyre nagyobb igény lenne. Napi ötven egység levett vér egy munkahéten egyenletessé tenné a kívánalmakat, ezért is kérik a lakosságot, hogy aki teheti, az adjon vért.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos családjával (2. kép) éppen a felhívás miatt jelentkezett véradásra. Elmondta, Felsőrajkon, ahol húsz évig volt polgármester, rendszeresen szerveztek véradásokat, melyen ő is részt vett. A nyár valóban kiemelten nehéz időszak a vérellátásban, ezért ad most vért feleségével és egyik lányával együtt, hogy másokat is családi véradásra buzdítson.

Biztató, hogy ott-jártunkkor is sorban jöttek az emberek vért adni. Rendszeres véradók vagyunk mindketten, nullás, Rh-pozitív vércsoportja miatt férjemet telefonon is szokták hívni. Egyszerűen örülünk, ha tudunk segíteni – mondta érdeklődésünkre Kocsisné Kovács Izabella.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK