2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kalasnyikovok anno

2018. június 19. kedd, 18:55
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Kalasnyikov-rendszerű fegyvercsalád Magyarországon is gyártott típusaiból nyílt kiállítás a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság aulájában, Hibácskó Ferenc nyugalmazott rendőr alezredes magángyűjteménye jóvoltából.

Fegyverkiállítás a megyei rendőr-főkapitányságon

Dr. Sipos Gyula rendőrfőkapitány megnyitójában arról beszélt, hogy a fegyvereknek meglehetősen régóta szerepük van a világban, és ez belátható időn belül nem fog változni. A kiállítás megrendezését ugyanakkor nem ez, sokkal inkább szakmai indokok vezérelték, ami a rendőrség tagjainak, és a civil lakosságnak is technikai érdekességekkel szolgálhat a hadászat fejlődését érintően. Mint mondta, a magyar rendőrség polgárbarát, egyszersmind feladata a rend fenntartása a jog eszközeivel, és ehhez a fegyverek is hozzátartoznak. A kiállítással ezt kívánják üzeni, és még véletlenül sem szeretnének kérkedni a rendőrség erejével. Mint mondta, ezt az első alkalmat több, a lakosság érdeklődésére is számító kiállítás követi majd. Végül köszönetét fejezte ki a dunaújvárosi gyűjtőnek, aki rendelkezésükre bocsátotta páratlan gyűjteménye egy részét.

S ezért nem kell a budapesti Hadtörténeti Múzeumba ellátogatni, mondta Gerencsér Miklós, a Göcsej Sportlövész Egyesület elnöke. Úgy vélekedett, hogy a tárlat érdekes lehet mindazok számára, akik a fegyverekre nem úgy tekintenek, mint egy darab vasra, hanem mint műszaki fejlődéssel bíró eszközökre. A kiállítás külön érdeme, hogy nemcsak a fegyvereket, hanem azok tartozékait is bemutatja. Gerincét a Kalasnyikov fegyvercsalád típusai képezik, melyből Magyarországon egymillió darabot gyártottak.

Tíz-tizenkét évvel ezelőtt vettem az elsőt egy gyárban, ahol hatástalanították a fegyvereket. Kemény ötezer forintot fizettem érte, rá két hétre, amikor elvitték az összeset a gyárból, akkor már darabja 25 ezerbe, a kereskedőnél viszont már 120 ezer forintba került. Idejében léptem, ráéreztem az ízére, így vált belőlem szenvedélyes gyűjtő  – mondta érdeklődésünkre Hibácskó Ferenc nyugalmazott rendőr alezredes.

Ez az első fegyver egy Magyarországon gyártott AK–637 gépkarabély volt (2. kép), ami aztán a Kalasnyikov fegyvercsalád sokféle változatával bővült. A július 4-ig látogatható kiállításon látható M–14 és M–16 amerikai gépkarabély, és egy igazi érdekesség: a szovjet SZVT–40 típusú öntöltő, félautomata gépkarabély. A fegyverek zömét a második világháborúban, és az azt követő évtizedekben használták.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK