2021.01.24., vasárnap - TimótZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Keszthely históriája – Várostörténeti tárlat

2017. június 21. szerda, 11:43
Szerző és fotó: Nemes Norbert
„Elődeink magasra tették a lécet… Meg tudod ugrani? Te mit teszel a településedért?” – ez az önvizsgálatra utaló tükörfelirat az utolsó tárgyi emléke a Balatoni Múzeum várostörténeti kiállításának, amit a közelmúltban nyitottak meg. A kronologikus rendben vezetett időutazásra szeptember 10-éig várják az érdeklődőket.

A „Keszthelyi ősök, elődök és felmenők 770(0) év története a városban és környékén” címet kapott időszaki tárlat nem csupán a Balaton fővárosának első írásos említése óta eltelt 770 esztendő legérdekesebb mozzanataira, történéseire fókuszál, de bemutatja az ezt megelőző érákat is, hisz közismert, hogy Keszthely és térsége legalább 7700 éve lakott. A város neve már szerepel a veszprémi káptalan 1247-es oklevelén is, amelyet ezúttal eredetiben is megszemlélhetnek az érdeklődők. Ezen okirat rendelkezik a Zala-megyei egyházak bevételeiből a káptalant illető jövedelmekről.

Az időszámítás előtti hatodik évezred újkőkori telepeseitől, a római, a népvándorlás kori, a középkori, az új és legújabb kori tárgyak és személyek históriáján keresztül a fejlődés máig vezető útját járhatja végig minden egyes látogató. Végvári és avar leletek éppúgy bemutatást nyertek, mint a Festetics-ereklyék, kalapok, sálak, kesztyűk. Kiállítottak négy évtizeddel ezelőtti moziműsort, régi cégéreket és a szabadtéri színpad plakátjait is. A tárlat a város történetének legfontosabb személyein keresztül lépésről lépésre ismerteti meg a számtalan intézményt működtető város történetét. A bemutatón a Georgikon legnevesebb szakemberei éppúgy helyet kaptak, mint a főúri életforma helyi tárgyai a keszthelyi várból.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK