2024.02.25., vasárnap - MátyásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Középkori zarándokok, Mindszenty, egyházüldözés

2022. október 26. szerda, 20:36
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Három különböző kiállítással várja az érdeklődőket a közelmúltban felavatott Mindszentyneum. A Mindszenty (Pehm) József bíborosról, Zalaegerszeg egykori apátplébánosáról elnevezett múzeum és zarándokközpont mintegy 8,3 milliárd forintos állami beruházás keretében – a Modern Városok Program részeként – épült fel. Az intézmény október 25-től fogadja a látogatókat, a csoportosan érkezőket tárlatvezetések várják. Az első betérőket Csengei Ágota tagintézményvezető köszöntötte.

 Megnyílt a bíborosról elnevezett látogatóközpont

Az épület pinceszintjén a „Téglától templomig, válogatás Zala Vármegye középkori emlékeiből” című kiállítással találkozhatnak a betérők. Ennek érdekessége, hogy itt láthatók azok a középkori téglaégető kemencék, melyek az építkezéshez kapcsolódó, megelőző régészeti feltárások során kerültek a felszínre. Ugyanitt a téglaégetés munkafázisaival, a középkori téglaépítészettel és templomépítészettel is megismerkedhetnek az érdeklődők. Megelevenedik továbbá Zala vármegye története egy idővonal segítségével, ezenkívül a Zala megyei szerzetes- és lovagrendekről, zarándoklatokról, valamint a középkori hiteleshelyekről is hasznos információkhoz juthatunk. Megtekinthető továbbá egy térségünkben ritkaságnak számító zarándokjelvény, mely Szent Orsolyát ábrázolja. A lelet egy közelmúltbeli régészeti feltárás során került elő. A pinceszint kiállításán a gyerekekre és a fiatalokra is gondoltak, így sok interaktív elem és telefonra letölthető applikáció segíti a tájékozódást. A legifjabb korosztály akár a kódexmásolás technikáját is kipróbálhatja.

Kiállítás interaktív elemekkel

A látogatóközpont fő kiállítása a Mindszenty József bíboros, hercegprímás életét és munkásságát bemutató tárlat, mely az első emeleten található. A térben a falakat feketére és fehérre festették: előbbi részen helyi és országos történelmi-, politikai eseményeket jelenítenek meg, a fehér szakaszokon pedig Mindszenty életével ismerkedhet a látogató. Korabeli újságok, dokumentumok, hanganyagok, nagyméretű fotográfiák és az apátplébános néhány személyes tárgya színesíti az interaktív tárlatot. A történelmi események és Mindszenty életének bemutatásán túl, a kiállítás nem titkolt szándéka a kultuszépítés (ennek leglátványosabb eleme a kör alakú Mindszenty tér, a bíboros felülről megvilágított szobrával). Így a plébános zalaegerszegi városépítő és kultúraformáló ténykedése éppúgy hangsúlyt kap, mint a nyilas fogságban eltöltött hetei, a kommunizmus alatti száműzetése és az ellene folyó lejárató kampányok. Végül a napjainkban zajló szentté avatási eljárásról is szó esik.

Mindszenty tér

A tárlatvezetésen arra is kitérnek, hogy Mindszenty ellentmondásos figura, megosztó személyiség. Konok, makacs hozzáállása, szigorúsága, maradisága miatt sokan nem kedvelték. Míg mások szerint szociálisan érzékeny ember volt, aki mindig támogatta az elesetteket. Huszonöt éves zalaegerszegi pályafutása során sokat lendített a megyeszékhely kulturális és közösségi életén, de szerepet játszott a mai városkép kialakításában is, hiszen számos építkezés kezdeményezője, vagy támogatója volt.

Az egyházüldözés tárlat egyik terme

A látogatóközpont második emeleti termei az egyházüldözés áldozatainak, elszenvedőinek állítanak emléket. Az „Egyházüldözés a kommunista diktatúrában” című állandó kiállítás a magyar történelmi egyházak kommunizmus alatti helyzetét mutatja be, 1945-től, 1989-ig. A tárlat koncepciója az, hogy a keresztény egyház közösen átélt belső emlékképeit jelenítse meg, az egyes felekezetek szubjektív nézőpontján keresztül. Az áldozatok megélt tapasztalatai, emlékei (vagy emléktárgyai) alapján. A kiállítást itt is sok hanganyag, korabeli fénykép, filmbejátszás és újságcikk kíséri. (A régi napi- és hetilapokból egy egész szobát „kitapétáztak”.) Látványelemként pedig egy cserkésztábort, egy az állambiztonság által fenntartott titkos lakást és irodát, illetve egy tárgyalótermet is megidéznek (utóbbi helyszínen a koncepciós perek zajlottak). A „kettétört sorsok” terme pedig többek között azt mutatja be, hogy a börtönévek alatt mivel foglalkoztak az elítéltek.

Téglaégető kemence a pinceszinten

A Mindszentyneumban több múzeumpedagógiai foglalkoztatótermet és konferenciatermet is kialakítottak. A földszinten ajándékbolt és kávézó, a legfelső szinten pedig időszaki kiállítóterem és egy tetőterasz is létesült, melyek rendezvényhelyszínként szolgálhatnak a jövőben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK