2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Közlekedés, bűnügyek és a többi

2019. május 29. szerda, 19:18
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Közlekedési szempontból a földet, a vizet és az eget is megidézzük, máskor a fekete bűnügyi krónikákat is fellapozzuk, valamint szombatonként a Festetics-család hétköznapi történeteit is elmeséljük azokon a sétaprogramokon, amelyek a belvárosi Amazon Ház Látogatóközpont elől indulnak, s melyekre sétajegyek válthatók Helikon kastély pénztáraiban – tájékoztatott Iski Szilvia, a Helikon Kastély történész-muzeológusa, a Helikoni városi séták vezetője.

Keszthelyi Helikoni városi séták

A 19-20. század fordulójának motorizált világát bemutató városi séta során kiderül, hogy hogyan fogadták varoslakók az 1900 májusának utolsó napján megjelent első automobilt Keszthelyen. Arra is fény derül, hogy ki volt az a száguldozó pénztáros, aki még a balatoni park békéjét is felverte automobiljával, ezzel veszélyeztetve a sétálók testi épségét. Az érdeklődők megtudhatják, hogy milyen autócsodák voltak a Festeticsek tulajdonában, hol lehetett az 1910-es években benzint kapni és megismerhetik az 1912-es gépjárművezetési vizsga néhány kérdését is.

Szóba kerül a Keszthely-Hévíz villamosvonal első világháború előtti históriája, de nemcsak a földön kalandoznak a sétálók, hanem az ég felé is pillantanak, hiszen a századelőn nem volt ritka, hogy léghajó szállt el a város felett és a keszthelyiek izgatottan készültek az 1913-as balatoni repülőnapra is. Megtudhatjuk, hogy kik voltak azok a keszthelyi kereskedők, akik a repüléstörténetbe is szerették volna beírni a nevüket és azt, hogy hol lehetett jegyet vásárolni egy izgalmasnak ígérkező balatoni hajókirándulásra. Keszthely a 19-20. század fordulóján egy csendes balatoni fürdőváros volt, vagy mégsem? A korabeli bűnügyi hírek és tudósítások adják a „fekete séta” történeteit, amelyek a 19. század utolsó évtizedeibe kalauzolják el az érdeklődőket.

A másik városi sétán szó esik többek között enyveskezű szállodai alkalmazottakról, a Gödbaum-féle borbélyüzletből eltűnt huszonkét borotváról, a kislányokra leselkedő veszélyekről, késelésről, betörésekről, szerencsétlen balesetekről és családi perpatvarokról, éjjeli garázdaságról és fényes nappali pofozkodásról. Az is kiderül, hogy miért kaptak frászt egy hideg novemberi napon azok, akiknek a cserszegi hegyek felé vezetett az útjuk, és hogy hogyan lehetett megszökni a városházi fogdából. Kiderül a Pethő utcai „Nimfák kútjának” szomorú históriája és ellátogatnak egy merénylet helyszínére is, amely bűncselekményt a bosszú éltetett mintegy tíz éven keresztül.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK