2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Különleges Zsolnay-főkötők

2019. április 28. vasárnap, 15:02
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A Zsolnay-lányok néprajzi gyűjteményéből rendeztek kiállítást Hévízen a belvárosi múzeumban. A tárlatnyitó ünnepség alaphangulatát a háromtagú Szigeti Banda zenekar vonósai népzenei show-val, a Nagyváthy Néptáncegyüttes vezetői pedig fergeteges kalocsai táncokat bemutatásával, illetve egy táncház keretében somogyi ugrós táncok gyakoroltatásával adták meg.

A „Mindig nyíló virágok” főcímet kapott, június 10-éig látogatható tárlatot Burján István, a pécsi Janus Pannonius Múzeum osztályvezetője, főmuzeológus etnográfusa nyitotta meg. Kiemelte: a Zsolnay Teréz által összegyűjtött páratlan minőségű és tekintélyes méretű anyag annak ellenére felbecsülhetetlen értékű gyűjtemény, hogy sok esetben nem derül ki a tárgyak készítőjének, viselőjének, használójának kiléte, sőt a tárgyak pontos készítési helye sem. Az ország második legnagyobb textil gyűjteménye hatalmas néprajzi értéket és óriási iparművészeti értéket képvisel és a közeljövőben Szerbiába és Horvátországba is eljut. A kultúrtörténet Teréz gyűjtését a legkorábbi néprajzi gyűjtések között tartja számon. A hagyaték jelentős részét teszik ki a hímzett viseletdarabok, amelynek jelentős hányada baranyai horvátokhoz, sokácokhoz, bosnyákokhoz köthető. A díszes főkötő egykor a férjes asszonyok viseletének elmaradhatatlan darabja volt és a lakodalom során került a friss menyecskék fejére. A főkötők színe és mintája jelezte a viselője hovatartozást, korát, helyzetét.

Hermann Katalin, a kiállítás iparművész rendezője, a hévízi művelődési intézmény vezetője azt emelte ki, hogy a pazar mintakincsű viseletdarabok készítésekor még nem tanítottak tudatos tervezői elgondolásokat, de a tárgyakon hagyott motívumkincsek méretükben, formájukban lenyűgözők akkor is, ha a természetes textilfestékek az idők folyamán kissé kifakultak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK