2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Letűnt évszázadokról árulkodik

2016. október 11. kedd, 19:11
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Letűnt évszázadok építészetének jegyeit viseli magán a Szent Katalin katolikus műemlék templom Zalabesenyőben, melynek külső felújítását augusztusban kezdték meg.

Ennek lehetőségét a Nemzeti Kulturális Alap által meghirdetett pályázati kiírás teremtette meg, melyen az önkormányzat öt millió forintos támogatást nyert, amit saját erővel egészített ki – kezdte tájékoztatóját a helyszínen Balaicz Zoltán polgármester. Így 13 millió forintos összköltségvetéssel valósulhat meg a műemlék templom külső rekonstrukciója, melynek részeként megújítják a villamos hálózatot is. 

A polgármester hangsúlyozta, Zalabesenyő városrész folyamatos fejlődést tudhat magáénak, többek között új templom is épült az elmúlt időszakban. Az itt élők azonban fontosnak érezték műemléktemplomuk megújítását is, ami most megvalósulhat. A polgármester megemlítette, hogy korábban a csácsbozsoki templom szépült meg, idén Mindszenty-emlékkert létesült a Jézus Szíve ferences templom szomszédságában. Folytatódhat a rekonstrukció a Mária Magdolna plébániatemplomban, 2017 pedig a reformáció 500. évfordulója, melynek tiszteletére programsorozattal készülnek az evangélikus és református egyházközségekkel együttműködve.

Gecse Péter alpolgármester, Zalabesenyő önkormányzati képviselője kiegészítve az elhangzottakat elmondta, a jelentős építészeti értéket képviselő Árpád-kori templom korábban fontos szerepet töltött be a helyi hitéletben. Nehézkes megközelíthetősége, kicsi befogadóképessége miatt azonban új templom építését határozták el, amit 2011-ben adtak át a Besenyő utcában. Az Árpád-kori templomról azonban tulajdonosként sem feledkezhetett meg az önkormányzat, ahogy Zalabesenyő közösségének felújítást szorgalmazó akaratáról sem.

Saját költségvetéséből ezért már 2013-ban belefogtak a rekonstrukció előkészítésébe, hogy a várható pályázati kiírásokon azonnal indulni tudjanak. Erre idén februárban mutatkozott lehetőség a Nemzeti Kulturális Alap által meghirdetett felhíváson. Az elnyert pályázati támogatással és önkormányzati önerővel augusztusban kezdődhetett meg a templom felújítása. A munkálatok jelenlegi állásáról elmondta, a kivitelező októberben az épület tornyának felújítását valamint a másfél méter feletti homlokzat vakolását végzi el. A mindenszenteket követően fogja folytatni a munkát a csapadékvíz-elvezetés, a járda, és a lábazat kiépítésével.

A továbbiakban a templom külső megvilágítását is meg szeretnénk oldani, hosszabb távú célként az épület belső felújítását és új funkcióval való ellátását tervezik.

A temetőben lévő templomot többször átépítették az évszázadok során, ezért csak egyik része Árpád-kori. A szentély és északi oldala középkori, déli falát és bejáratát a török után újították meg kora barokk stílusban. Bádogsisakú, négyszögletes harangtornya 1780 után készült. A felújítás eredményeként minden fennmaradt külső jegyet meg kívánnak mutatni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK