2023.05.29., hétfő - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mindszenty születésnapjára emlékezett a látogatóközpont

2023. március 30. csütörtök, 17:28
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Március az ünneplés hónapja volt a Mindszentyneum számára, mert a névadó bíboros, hercegprímás 131 évvel ezelőtt e hónapban látta meg a napvilágot. Az intézmény többhetes programsorozattal emlékezett meg a város egykori plébánosáról.

Szerződéskötéssel és színes programokkal ünnepeltek

Az eseménysor a születésnapon, vagyis március 29-én zárult egy együttműködési szerződés aláírásával, majd rendhagyó tárlatvezetés következett, végül pedig Rubicon-est várta a közönséget.

Csengei Ágota és Fukszberger Imre aláírták a szerződést

A programsorozat keretében megállapodást írt alá az intézmény vezetője, Csengei Ágota, valamint Mindszenty szülőfalujának, Csehimindszentnek a polgármestere, Fukszberger Imre. Az együttműködés részeként a jövőben minden év március 29-én a község lakói kedvezményesen látogathatják tárlatvezetéssel együtt a Mindszentyneumot, a falu iskolájának tanulói pedig ezen túlmenően múzeumpedagógiai foglalkozásokon is részt vehetnek előzetes bejelentkezés alapján. A csehimindszenti önkormányzat cserébe vállalja, hogy a település Mindszenty Emlékházába fogadják a Mindszentyneum által szervezett zarándokcsoportokat. Ezen túlmenően segítik egymást konferenciák, és más szakmai rendezvények, fórumok szervezésében, és illetve abban is, hogy a két látogatóhely ismertebbé váljon a közönség számára – mondta Csengei Ágota.

Pummer Dóra tartott tárlatvezetést diáktársainak

Fukszberger Imre hozzátette: községükben 2013-ban nyílt meg a Mindszenty Emlékház és Múzeum, mely egykor a bíboros szülőháza volt. „A magyarok lelkiismerete – Mindszenty József” címmel a fővárosi Terror Háza Múzeum által rendezett időszaki kiállítás látható itt. Arra törekednek, hogy a Mindszentyneum látogatói hozzájuk is elzarándokoljanak, vagy épp fordítva; ők is ajánlják a zalaegerszegi múzeumot vendégeiknek. Különösen a társég iskolás csoportjainak.

A rendezvény tárlatvezetéssel folytatódott: az őszi Mindszenty130 vetélkedő nyertes csapatának két tagja, Horváth Tekla és Pummer Dóra (a Mindszenty-iskola tanulói) kalauzolták a szintén mindszentys diáktársaikat a bíboros életét bemutató állandó kiállításon. 

Schmidt Mária is előadást tartott

A nap Rubicon-esttel folytatódott, ahol Balogh Margit történész, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgató-helyettese tartott előadást „Börtön-szabadságharc, menedék – Mindszenty József prímás és a kommunista Magyarország” címmel.

Az ünneplés hónapja záróhetén az intézmény vendége volt dr. Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója is, aki a hercegprímásról, mint a „szeretet követéről” és a katolikus világ egyik európai példaképéről beszélt a hallgatóságnak. Az előadót Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő köszöntötte.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK