2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Régi pompájában a Szent Katalin templom

2017. január 10. kedd, 19:22
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Befejeződött a Szent Katalin katolikus műemlék templom külső felújítása Zalaegerszeg Zalabesenyő városrészében. Az épület külön érdekessége, hogy több évszád építészetének jegyeit viseli, melyet igyekeztek megőrizni a rekonstrukció során.

Minden településrész történelme, egyben Zalaegerszeg történelme is, hiszen a zalai megyeszékhely több kistelepülés egyesülésével nyerte el mai formáját és nagyságát, fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Történelmi visszatekintetésében megemlítette azt is, hogy 2017 jubileumi év, hiszen idén Zalaegerszeg első említésének 770. évfordulóját ünnepeljük, míg Besenyő első említése 1326-ból való. Mint mondta, ahogy a város, úgy a településrész már akkor templommal rendelkezett. A zalabesenyőiek büszkék hagyományaikra, értékeikre, mely a Szent Katalin műemlék templom felújításának szándékában is megnyilvánult.

Gecse Péter alpolgármester, Balaicz Zoltán polgármester és Kónya Zoltán kivitelező-ügyvezető

A 13 millió forintos rekonstrukció lehetőségét a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán elnyert öt millió forintos támogatás valamint az önkormányzat által biztosított önerő tette lehetővé. Az elmúlt négy évben összesen 19 millió forintot fordítottak a 13. század második felében román stílusban épült templom állagmegóvására.

Gecse Péter alpolgármester, Zalabesenyő, Páterdomb és Botfa önkormányzati képviselője kiemelte, az infrastrukturális fejlesztések megvalósítása és a helyi közösségekre való odafigyelés mellett ugyanolyan fontosnak tartja az értékek és épített örökségek megőrzését a városrészekben. Ezt így gondolták a zalabesenyői lakosok is, akik lakossági fórumokon, településrészi önkormányzati üléseken ás más alkalmakkal is jelezték kívánalmukat. Az önkormányzat már 2013-ban belefogott a templom-rekonstrukció előkészítésébe, melynek eredményeként pályázati forrást is sikerült hozzárendelni a költségekhez.

Az alpolgármester hangsúlyozta, a megvalósult külső rekonstrukció arra kötelezi őket, hogy a belső felújítás lehetőségét is megtalálják, és ezt követően funkcióval lássák el a műemlék épületet.

A tavaly augusztusban kezdődő kivitelezés során felújították az épület tornyát, vakolták a másfél méter feletti homlokzatot és lábazatot építettek ki csapadékvíz-elvezetéssel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK