2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szentlászlótól Szentlászlóig Szentlászlón

2017. július 16. vasárnap, 14:56
Szerző és fotó: Antal Lívia
Búcsúszentlászló adott otthont a Kárpát-medencei Szentlászló nevű települések 22. találkozójának a hét végén. A rendezvény fényét emelte, hogy ezt Szent László trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévben tehették meg, házigazdaként olyan településként, mely a lovagkirály neve mellett egyetlenként utal búcsújáróhely voltára.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2017-re azzal a céllal hirdette meg a Szent László-évet, hogy a nemzet emlékezetében megújítsuk azt, amit a lovagkirály örökül hagyott: felelősek vagyunk egymásért, felelősek vagyunk szülőföldünkért és hazánkért – hangsúlyozta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára (1. kép) a háromnapos rendezvény pénteki ünnepi megnyitó ünnepségén. Kiemelte, hogy a 940 évvel ezelőtt trónra lépő Szent László király alakja összeköti a nemzetet, és összetartást teremt azok között, akik Szent László nevét viselő településeken élik mindennapjaikat. A keresztény egységben gondolkodó lovagkirály tetteivel máig követendő utat mutat számunkra: nemzetünk akkor lehet erős, amikor össze tudunk fogni, jövőnk akkor ívelhet felfelé, amikor van hitünk saját magunkban, hangoztatta.

A helyettes államtitkár megköszönte a találkozó résztvevőinek, hogy kitartanak az 1991-ben megalapozott barátság mellett és 1996 óta évről évre megrendezik a találkozót, ápolva az összetartozást kifejező szép hagyományt.

– A nagy nap ez Búcsúszentlászló életében azért is, mert a Szent László-emlékév alkalmából együtt köszönthetjük Szent László királyunkat – mondta Molnár Gyula polgármester. – Alakjához számos legenda fűződik, többek között az, hogy Salamon király vetélytársat látott az akkor még erdélyi hercegben, és ezért meghívta Zalába vadászni. A terve az volt, hogy meggyilkoltatja. Lászlót kísérői az akkor még nem létező Búcsúszentlászló mocsaras területére menekítették, az orgyilkos csapatot pedig elcsalták másfelé.

László egy hetet tartózkodott itt, miközben Istenhez és a Szűz anyához imádkozott, hogy ő és kísérői megmeneküljenek. Miután a veszély elmúlt, hazatérhetett. Amikor király lett, kápolnát emeltetett Búcsúszentlászlón a Szűz anya tiszteletére. A barokk templomot és a kolostort a később ide települő ferences rend építette, a Mariánus provincia pedig a noviciátus képzőjét létesítette ide. A polgármester úgy fogalmazott, Szent László az alapító királyuk, mert ha nem rendelte el volna a kápolna építését, akkor vélhetően a település sem jöhetett volna létre.

A rendezvényen köszöntőt mondott Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, majd Gaal Gergely, a Szent László-év Tanácsadó Testületének elnöke a lovagkirályt ábrázoló zászlókat adott át a települések polgármestereinek. A program a faluház melletti parkban folytatódott, ahol Márkus Péter szobrászművész és Molnár Gyula polgármester leleleplezték a Szent László-szobrot (3. kép).

A Kárpát-medencében 19 olyan település ismert, amely nevében viseli Szent Lászlót. Szövetségük a délszláv háborúban a szerbek által elpusztított horvátországi magyarlakta Szentlászló falu megsegítésére jött létre.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK