2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

...tanítani… – levél a szülőfaluba

2018. augusztus 21. kedd, 17:12
Szerző és fotó: Antal Lívia
Augusztus 20-i ünnepség keretében mutatták be Nemessándorházán Cseri Istvánné, Mészáros Terézia …tanítani… című életrajzi kötetét, melyből idézeteket olvasott fel Acél Anna híradós műsorvezető, a „szép kiejtés és hírolvasás szakértője”, a szerző unokahúga.

A Nemessándorháza önkormányzata valamint a Deák Ferenc Megyei Könyvtár által támogatott és megjelentetett kiadványról elsőként Antal Sándorné polgármester beszélt. Elmondta, a kötetben egy kisfaluból származó és induló fiatal lány, most már dédnagymama gyönyörű, de viszontagságos életébe pillanthatunk bele. Szólt arról is, hogy ez harmadik könyv, ami Nemessándorházát mutatja be. Az első 2010-ben jelent meg Nemessándorháza címmel, mely Kiss József képeskönyve a faluról, az itt élő emberekről. Ebbe a kötetbe dr. Pálfi Dénes, dr. Szabó Csaba, valamint Sándor Gyula is publikált. A második könyv Sándor Gyula tudományos munkája, ami Nemessándoháza története címet viseli és 2011-ben jelent meg. Mind három könyv a település értéktárát gyarapítja, amelyre nagyon büszkék, hangsúlyozta.

Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója méltatta a folytatásban a Levél szülőfalumba Nemessándorháza alcímet viselő kötetet. Augusztus 20-a kapcsán kitért arra, hogy a hazaszeretet mindig itthon kezdődik. Az szereti igazán hazáját, aki szülőföldjét szereti, mert ahhoz kapcsolódunk legelőször életünkben. Nemessándorházán ezt a kötődést immár három kötet is mutatja, melyek mindegyike az Árpád-korig visszanyúló település múltjához és jelenéhez is kapcsolódik. A …tanítanék… című kötet szerzője fiatal lányként indult el ebből a faluból, ahol már dolgozott pedagógusként, majd a rendszerváltozás után hitoktató lett. Élete során mindig ember tudott maradni, olyan pedagógus, akinek mindig a gyermek volt legfontosabb. Közben szülőfalujáról sem feledkezett meg, hiszen mindig visszatért ide, méltatta a szerzőt Kis Gábor.

Cseri Istvánné, Mészáros Terézia elmondta, hogy emlékeinek levéltárában lapozgatva írta le a hétköznapok eseményeit, melyek innen indultak, és ide kötik. Itt a kortársaival együtt olyan értékeket szívtak magukba az anyatejjel és a szülők következetes szigora révén, mint a szorgalom, kitartás, alázat, tisztelet, türelem, hit, remény és szeretet. Mint mondta, aki elkíséri kiskönyvében emlékeinek ösvényein, megtudhatja, bárhova vitte sorsa, megpróbált ember maradni. Fiának és unokáinak azt mondta, hogy legyenek büszkék a család nemessándorházi gyökereire. Antal Sándorné polgármesternek megköszönte a biztatást, hogy írja meg élettörténetét. Unokahúgának, Acél Annának, a rendszerező kivitelezésért, a neves híradós férjének, Szilágyi Andor írónak és filmrendezőnek, a hozzáértő útmutatásért fejezte ki háláját. A sorból nem maradt ki a helyi lakosság sem, valamint az önkormányzat és a megyei könyvtár, melyek finanszírozták a kötet megjelentetését.

Dr. Pálfi Dénes, Kiss Gábor, Cseri Istvánné, Acél Anna, Antal Sándorné és Tódor Szabolcs

Acél Anna felidézte, hogy ceruzával írt kéziratot kapott, ami azért volt jó, mert közben megtanult vakon gépelni laptopon. Persze titkolózni is kellett, senkinek, még Teri néni családjának sem volt szabad tudnia, hogy egy kötet készül. Elmondta továbbá, hogy édesanyja itt született és itt volt fiatal, majd Budapestre költözött. Gyerekkorában csak egyszer járt Nemessándorházán, tízévesen, mikor a búcsúszentlászlói állomásról gyalogolnia kellett a sötétben és a hóban. Neki ez úgy maradt meg emlékei között, hogy a falu a világ végén van. A nagynénjével végzett közös munka azonban visszahozta ide, és mint második hazájába talált vissza.

A könyvbemutatón megemlékeztek Sándor Gyuláról, akit mérhetetlen szeretet fűzött szülőfalujához. A település történetét feldolgozó könyveiben és tudományos munkáiban is kitűnt hazafisága, lokálpatriotizmusa, amit Nemessándorháza iránt érzett.

Az augusztus 20-i ünnepség szentmisével kezdődött a művelődési ház udvarán, melyet Tódor Szabolcs esperes plébános celebrált. A könyvbemutató előtt dr. Pálfi Dénes beszélt az államalapítás jelentőségéről, és Szent István király mai napig utat mutató intelmeiről és tetteiről. Ezt követően jutalmakat vehettek át a négyes, illetve az fölötti tanulmányi átlagot elérő, valamint a rendezvényeken rendszeresen szereplő általános és középiskolás diákok.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK