2021.09.26., vasárnap - JusztinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ünnepi viseletek

2017. február 16. csütörtök, 19:14
Szerző: Nemes Norbert Fotó: AL
A „Kultúrházak éjjel-nappal” országos rendezvénysorozat keretében „Hagyomány a divatban” címmel Hársfalvi György klubkönyvtár vezető nyitotta meg Rezesné Czinderi Andrea és Rezes Gábor népi iparművészi viseletekből összeállított időszaki kiállítását a gyenesdiási községházán, február derekán.

Rezes Gábor népzenészként tavaszhívogató dalcsokorral is köszöntötte a tárlat közönségét. Az eredeti foglalkozása szerint agrármérnök magánvállalkozásra cserélte tanult szakmáját és ügyes mesterként már számos hazai és nemzetközi rendezvényen is részt vett már. Feleségével - a művelődésszervező-pedagógus Andreával- korábban egy közel egy évtizedig működő közös népművészeti centrumot hoztak létre Keszthelyen, ahol stílusos környezetben néptáncos és népzenei alapokkal, továbbá a tárgyi kultúra remekbecsű értékeivel ápolták a magyar népi hagyományokat. A házaspár mindvégig autentikus vonalat képvisel. A tiszta forrásból való merítkezés náluk nem csupán a viseletek anyagában érhető tetten.

A tárlaton harmincnál több női és férfi, zömében ünnepi alkalmakra készített olyan, a Népi Iparművészeti Tanács által előkelő zsűri számmal szemlézett viseleteket lehet megcsodálni, amelyeken feltalálható a magyar népi motívumkincsek legjava. A ruhadarabok nagyszerűsége abban rejlik, hogy az önálló ízlésvilágot tükröző, jól hordható, lenből, pamutból és testbarát textilekből készült viseletek a mai kor divatjába is könnyedén beilleszthetők.

Összehangolt munkában terveznek meg egy-egy darabot, az ötletgyűjtést követően pedig gondosan ügyelnek, hogy kikerüljék a beszerzés és kivitelezés buktatóit. A zsinóros, reformkori hangulatú kabátkák, felöltők, alkalmi ruhák, Bocskai-zakók, blúzok, ingek és egyéb ruhadarabok könnyedén beilleszthetők a hagyománytisztelő házaspárok ruhatárába.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK