2024.07.25., csütörtök - Kristóf, JakabZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

178 kutatás egészségügyi témában

2023. május 05. péntek, 15:24
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar XXIX. Kari Tudományos Diákköri Konferenciájának az egyetem zalaegerszegi képzési központja ad helyt május 5-én és 6-án. A kétnapos megmérettetés nyitóünnepségét a Keresztury VMK-ban tartották közel 300 hallgató részvételével.

Tudományos diákköri konferencia Zalaegerszegen

A tudományos diákköri konferencia minden évben más képzési helyszínen kerül megrendezésre, Szombathely, Kaposvár, Pécs és Zalaegerszeg körforgásában, mondta érdeklődésünkre dr. Császár Gabriella, a zalaegerszegi képzési központ igazgatója. Az idei megmérettetésre 178 tudományos munka érkezett, amelyeket a témaválasztás szerint 17 szekcióba osztva szakértők előtt adnak elő és védenek meg a hallgatók. Az első három helyezett publikálhat az egészségtudományi kar folyóiratában, kutatási munkáját konferenciákon is bemutathatja, amely rangos elismerés.

Azok a fiatalok, akik tanulmányaik mellett még kutatással is foglalkoznak, többet tesznek hozzá tudásuk gyarapításához, szakmai karrierjük építéséhez, mondta köszöntőjében dr. Betlehem József egyetemi tanár, intézetigazgató. Mint fogalmazott, a Pécsi Tudományegyetem számára rendkívül fontos a tudományos légkör, a tudományos közeg. A tudományos diákköri konferencia ezért fontos eleme az egyetem kutatási tevékenységekre irányuló stratégiájának, amelyre még nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a jövőben.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán tanul Nagy Lauretta Vanessa gyógytornász-hallgató, aki A térdízületi artrózis fizioterápiája függesztőrácsban végzett mechanikus trakcióval címmel írt tudományos értekezést. Mint mondta, társaival Pécsről érkezett. Még nem voltak ilyen rendezvényen, azért jöttek, hogy kipróbálják magukat ebben a közegben.

Pákozdi Rebeka Viktória, a zalaegerszegi képzési központ másodéves gyógytornász-hallgatója Kismedencei diszfunkciók hatása az életminőségre szülés után címmel írta dolgozatát. Mint mondta, azon társadalmi szemléleten kíván változtatni, miszerint a kismamáknak el kell viselniük a vizeletmegtartási nehézségeket és az alhasi panaszokat, mert a szülés ezzel jár. Pedig van megoldás. Időben el kell menni orvoshoz, mert ezek a problémák mind kezelhetők konzervatív módon. A jövő évi TDK-ba több energiát szeretne befektetni, mert a mostani dolgozata csak keresztmetszeti kutatás. A jövő évi megmérettetésre egy tréninget kíván bemutatni a vizeletmegtartási zavarok kezelésének témájában.

A tudományos diákköri konferencia nyitóünnepségén mások mellett köszöntőt mondott Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, valamint Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK