2024.05.19., vasárnap - Ivó, MilánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A cukorbetegség szemkárosító hatásairól

2024. április 20. szombat, 19:23
Szerző, fotó: Bánfi Kati
A cukorbetegség szövődményeiről tartanak előadássorozatot a zalaegerszegi TESZ székházban, a helyi diabetes egyesület székhelyén. A legutóbbi alkalommal dr. Kiss Katalin főorvos a szemészeti károsító hatásokról beszélt a résztvevőknek.

Ismeretterjesztő előadások a Zalaegerszegi Diabetes Egyesület szervezésében

A 35 éves múlttal bíró Zalaegerszegi Diabetes Egyesület rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat, tanácsadást a tagságnak, mondta Szalai Gáborné elnök. 

- Jelenleg 68 tagunk van, sajnos az alakuláshoz képest kevesebben vagyunk. Megváltoztak az emberek, sok ismeretet lehet találni az interneten. De a személyes tapasztalatok, amit a betegtársaknak át lehet adni, nagyon fontosak. Eredetileg ezzel a céllal alakultunk. Tanácsot adni, vagy jól bevált receptet, lélekben támogatni egymást, közös programokat szervezni. Az orvossal, dietetikussal nem lehet olyan gyakran találkozni, mint ahogy a betegséggel járó mindennapi problémákat meg kell oldani. Ebben sokat segíthetnek a sorstársak. Mert az alapállapotot sok minden befolyásolja, akár egy időjárási front, és sok szövődmény lehet, melyek elkerülésére jó felkészülni.

Ez utóbbi célt szolgálta a szemész főorvos előadása is. A doktornő miután részletes bemutatta a szem felépítését áttért a betegségekre. Hangsúlyozta, a nem kezelt diabetes, az elhanyagolt diéta oka lehet a szemészeti szövődményeknek, és az is előfordul, hogy valaki csak ennek kapcsán értesül az alapbetegség létéről. Ez utóbbi nem túl szerencsés, hiszen legalább 5 év „előnyt” jelent a cukorbetegségnek. Hozzátette azonban, a belgyógyászati ellátás javulása és az alapbetegség eredményesebb kezelése miatt az utóbbi időben egyre kevesebb szemészeti szövődménnyel találkoznak a rendelésen. Statisztikára utalva megjegyzete, Zala vármegyében a lakosság 10 százalékánál, közel 27 ezer főnél diagnosztizáltak cukorbetegséget, ezen belül 7 százaléknál jelentkezett szemészeti szövődmény. Mindez függ a genetikai háttértől és a gyógyszeres kezeléstől egyaránt. A szövődmény egyébként az egész szemet érinti és különböző mértékű látásromlást, akár vakságot okoz.

A legfontosabb ezért a megelőzés, azaz a belgyógyászati betegség kezelése, a szénhidrát anyagcsere rendezése, a vérnyomás szinten tartása. Végül néhány terápiás eljárásra is részletesen kitért. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK