2023.06.01., csütörtök - TündeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vegán diétával a cukorbetegség ellen?

2017. július 07. péntek, 18:46
Szerző: Nemes Norbert
Bokor Katalin természetgyógyász, fitoterapeuta szerint a vegetáriánus étrend sokat segíthet a cukorbetegség szövődményeinek leküzdésében. A diabéteszhez mindig csatolódnak társbetegségek: szívelégtelenség, agyi történés, magas vérnyomás, vakság, de megjelenhetnek vese-, idegrendszeri, fogászati betegségek.

A szívbetegség kockázati tényezői között van a vér magas koleszterinszintje, a dohányzás, a magas vérnyomás, a fizikai aktivitás hiánya és az elhízás. A civilizált országokban, ahol a lakosság koleszterinszintje magas, ott emelkedett vérkoleszterin értékekkel és nagyobb szívinfarktus kockázattal számolnak a különféle orvosi szaktanulmányok készítői. A magas koleszterinszint, a koszorúerek szűkülete eredményesen csökkenthető gyógyszerek szedése nélkül is.

A televíziós életmód-tanácsadó úgy véli, nyert ügye van annak, aki elkötelezi magát a hús nélküli táplálkozási program mellett. A növényi alapú étrend bevezetésével ugyanis a pirulák elhagyhatóak. A stroke a cukorbetegség egyik fő rizikófaktora. A II-es típusú cukorbetegségben érintettek szervezete nem képes megfelelően kezelni a cukrot és valószínűleg a zsírokat sem, sőt a vérnyomás is emelkedettebb.

A cukorbetegség károsítja a szervezet vérrögoldó képességét is, ezzel növeli a stroke kialakulásának esélyét. A metabolikus szindróma az elhízás révén került a figyelem középpontjába. A szénhidrát és zsíranyagcsere-zavar és a magas vérnyomás betegség gyakorta együtt fordulnak elő, aminek hátterében a szervezet inzulin érzékenységének csökkenése áll.

Az értágulás komoly veszélyekkel is járhat, hisz a gyógyszereknek nincs „eszük”, nem csupán a beteg területen tágítanak, hanem az egész szervezet ereit tágítják, és néha nagyon kifejezett vérnyomásesést, ájulást és egyéb szövődményt okozhatnak. Nem csak azt kell megtanulni, hogyan diétázzon egy cukorbeteg, hanem, azt is, hogy milyen életmóddal segítsen magán!

Az egészséges táplálkozás, a sokszor fél évig tartó különféle fürdők, a váltott hőmérsékletű skót zuhany a vérkeringés gyors és precíz segítője. A speciális torna is segíti javítani az érhálózat állapotán. A Jóisten után, az egészségünk saját magunkon múlik. Akarunk-e tenni magunkért? Ne feledjük: nem muszáj szenvedni! Lelki nyugalommal, kitartással elérhető a gyógyulás. A saját készítésű vegán táplálékok jóízűek, ezért az anyáknak és feleségeknek kell változtatni ételkészítési szokásain, ha diabéteszes van a családban.

A húsevő ember erőnléte 60 perc, a vegyesen táplálkozóé 120 perc, a vegetáriánusé 180 perc. Gyógyteák fogyasztásával is karban lehet tartani a cukrot. A kukoricabajusz tea, a fehér hüvely-tea, de az alma és körte meghámozott, megszárított héja is csökkenti a vércukorszintet. A hasnyálmirigyre ráhelyezett különféle pakolások már hetek múlva inzulintermelésre ösztökélik a szervet. Az inzulin is elhagyható, igaz több hónap szigorúan betartott kezeléssor mellett.

(A fotó illusztráció)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK