2024.05.30., csütörtök - Janka, ZsanettZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A mozgászavarokkal küzdőket segíti a robottechnika

2024. április 24. szerda, 13:11
Szerző: V.Zs.; Fotó: Szent Rafael Kórház
Egy újabb, 370 milliós fejlesztésnek köszönhetően a mozgászavarokkal küzdő, például stroke-on átesett, amputált, bénult felnőtt- és gyermekpáciensek kezeléséhez robot-asszisztált és interaktív terápiás eszközöket és laborfelszerelést szerzett be a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház.

 Újabb 370 millió forint értékű fejlesztés a kórházban

Összesen 58 eszközt szereztek be, lecserélték a fizioterápiás osztály eszközparkját, továbbá új gépek jutottak a neurológiára, a gyermekrehabilitációra, a posztoperatív és a szeptikus sebészeti rehabilitációs osztályra is.

A gyermekek rehabilitációját öt eszköz segíti számítógépes játékkal a kéz és az ujjak mozgásának fejlesztésével. Ezek motiválják az agyat, illetve az összes szenzoros érzékszervet is fejlesztik. Az alsó és a felső végtagok fejlesztését hasonló elven működő eszközök segítik. A betegre helyezett szenzorokkal mérik az aktivtitást, amelyből az állapotának javulását, esetleges rosszabbodását tudják leszűrni, illetve további kezeléseket meghatározni. Két eszköz pedig a robottechnikát használja a járásgyakorlásra, ezáltal segítve a beteg járásképességének fejlesztését.

Dr. Németh László, a neurológia osztályvezető főorvosa elmondta, hogy a stroke-on átesett betegek, illetve az agysérültek korai rehabilitációjában nagyon hatékonyak az új eszközök. Dr. Elmont Beatrix, a gyermekosztály főorvosa pedig ismertette, hogy a Dunántúl egyetlen fekvőbeteg-ellást is nyújtó zalaegerszegi rehabilitációs részlegen a betegek 80 százaléka idegrendszerileg sérült és bénult. Az interaktív játékprogramok alkalmazásával a gyerekek önbizalmat és motivációt kapnak, amely segíti fejlődésüket. 

Dr. Nedvig Klára, a szeptikus osztály főorvosa elmondta, az amputált, valamint a csípő- és térdízületi műtéteken átesett betegek rehabilitációjában bizonyulnak majd hasznosak ezek az eszközök.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK