2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A szoptatás fontosságáról a családi napon

2018. augusztus 05. vasárnap, 17:41
Szerző és fotó: Antal Lívia
Augusztus első hete a szoptatás világhete, mely alkalomból a zalaegerszegi védőnői szolgálat munkatársai tanácsadással és játszóházzal egybekötött családi napot rendeztek a Napsugár Úti Óvodában.

Az anyatejes táplálás a legtöbb, amit kisbabánknak adhatunk, hiszen minden megtalálható benne, emellett immunizáló hatású és biztonságérzetet is nyújt számára, fogalmazott köszöntőjében Tolvaj Márta alpolgármester. A szoptatásra vonatkozó magyarországi adatok ugyan növekvő tendenciát mutatnak, ennek ellenére szükség van a maihoz hasonló aktív ismeretterjesztésre, fűzte hozzá. Kiemelte, hogy a kormány elkötelezett a családok támogatásában, éppen ezért hirdette meg 2018-ban a családok évét.

Mint mondta, a város önkormányzata is féltő gondoskodással figyel a kisgyermekes családokra, amit intézményi korszerűsítések is jeleznek. A TOP-program és önkormányzati önerő segítségével felújították már a Napsugár Bölcsődét és a Petőfi utcai védőnői szolgálatot. Jelenleg zajlik a Cseperedő Bölcsőde, a Petőfi utcai Tagóvoda rekonstrukciója. Egyeztetéseket folytatnak arról, hogy a Tipegő Bölcsődében is megvalósulhasson az energetikai felújítás. Egy előkészítés alatt álló hazai forrású pályázati kiírásból mini bölcsőde kialakítását remélik az andráshidai városrészben.  

Tóth Lenke megyei vezető védőnő Janikovszki Éva gondolatait segítségül hívva beszélt a gyermekekkel eltöltött idő, közös séta, játék és meghitt beszélgetések fontosságáról. A pszichológus többek között azt írta, hogy visszahozhatatlanok és megismételhetetlenek a gyermekkor napjai, hetei, hónapjai. Téglák ezek, amelyekből a felnőtt élet épül. Ha sok tégla hiányzik, labilis lesz az építmény.

A köszöntők után kangatréning bemutató következett. A szülés utáni regenerálódást segítő edzésprogramról érdeklődött Balogh-Babati Tímea (1. kép balról), aki férjével, és gyermekeivel, a két és féléves Dániellel és az egyhónapos Izabellával vett részt a programon. Mint mondta, nagy előnye, hogy a legjobb edzőtárssal, a saját babánkkal mozoghatunk együtt. A kicsik számára megnyugtató ez a mozgásforma, mert miközben hátunkon feküdnek a hordozóban, gyakorta álomba is mélyednek.

A rendezvényen egyebek mellett hordozókendő bemutatóval, babajelbeszéd értelmező foglalkozással, pszichológiai útmutatással, táplálással és mozgásfejlesztéssel kapcsolatos szaktanácsadással is várták a családokat.

A hagyományokhoz híven idén is elismerésben részesíttek három, a zalaegerszegi védőnői szolgálathoz tartozó édesanyát, Góczán Alexát, Papp Esztert (ő nem volt jelen) és Simonffy Mariannt (3. kép). Ők saját gyermekeik szoptatása mellett a legtöbb plusz anyatej leadásával segítséget nyújtottak más édesanyáknak, csecsemőik táplálásában.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK