2024.04.15., hétfő - Anasztázia, TasZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A textil bűvöletében

2024. január 28. vasárnap, 19:29
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Bűvölet címmel megnyílt a Göcseji Tudásközpont idei első kiállítása. Vinkó Istvánné textilszobrai február 22-ig várják az érdeklőket.

 Vinkó Istvánné textilszobrai a Göcseji Tudásközpontban

Vinkó Istvánné ez az első önálló kiállítása, ahogy Sümeginé Horváth Anita, a ház igazgatója a megnyitón fogalmazott, „első bálos” ilyen szempontból. A bálozás pedig farsang idején különösen divat. 

- Nem mindegy hogyan indítunk egy évet. Annak ösztönzőnek, inspirálónak kell lennie. A jó indíttatás, a jó belépő a siker kulcsa lehet – mondta felvezetőként Sümeginé. Majd az egyébként „házbeli” kiállító életútját és szakmai munkásságát ismertette röviden. 

Vinkó Istvánné varrónő szakmával bír, ezzel a tevékenységgel működik közre a ház szolgáltatásaiban a földszinti „Kelmekáosz” műhelyben. Megjegyezte, az indulást a családi példa, a nagymama, nagynéni, anya otthoni kézimunkázása adta, majd szakmai munkásságára nagy hatással volt Krajczár Bélánétól kapott tudás. Több munkahely után aztán önálló útra lépett és ahogy ideje engedi az alkotásnak is hódol.

Textilszobrászként a Göcseji Kézműves Egyesülethez kapcsolódott. Ennek vezetője, Nikitscher Bernadette volt beszélgetőpartnere a kiállítás alkalmával. Itt többek között felhívta a figyelmet az első „Szerencse forgandó” szobrára. Egyébként nem ad címeket a műveinek, hagyja, hogy mindenki azt láthassa bele, amit akar. Egyedi és esztétikus alkotásait sokan keresik. Faliképek és kisebb használati tárgyak egyaránt megtalálható a művei között. 

- Az alkotás során számos – másoknak által kidobásra ítélt – aprósággal gazdagítja az összhatást, legyen az gomb, függönykarika, apró játék, csipke, láncdarab. Belelátja a csodát, életre kelti az apró alapanyagokat is, megmutatja mennyi minden pluszt tud adni egy textil, ami több, mint egy anyag – jellemezte a kiállítót a tudásközpont vezetője.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK