2023.01.30., hétfő - Martina, GerdaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Arany-, smaragd-, gyémántlakodalmak

2019. június 04. kedd, 20:35
Szerző: Bánfi Katalin; Fotó: B.K.
A legértékesebb ásványok szimbolizálják azt a két ember közötti szeretetteljes köteléket, melybe 50, 55 vagy 60 évvel ezelőtt tett házassági fogadalmukat betartva élik a naposabb-borúsabb mindennapjaikat. Az együttlét ereje, fontossága náluk kiállta az évtizedek próbáját. Most egy különleges ünnepnaphoz érkeztek a gyorsan elsuhant, mégis hosszú úton. 13 érintett házaspár erősítette meg fél emberöltönyivel ezelőtt tett esküjét a város dísztermében.

Meghatódva, megilletődve, előkelő eleganciával vagy éppen botokra támaszkodva érkeztek párok a város dísztermébe. A Családi Intézet negyedik éve szervez közös ünnepet a legalább 50 évvel ezelőtt házasságot kötött párok számára. Ilyenkor Balaicz Zoltán polgármester, jelen esetben anyakönyvvezető előtt erősítik meg több évtizede tett fogadalmukat az érintettek.

Közben felidéződik az emlékek hosszú sora az együtt megtett közös útról. Sok víz lefolyt 1969, 1964 és 1959 óta, amikor is szerelmes szívvel álltak az oltár elé. S a legbiztosabb változás azóta, hogy még nem életek azok az emberek, a leendő családtagok, akik, s akiknek utódai ennek az egykori nagy tűzzel égő romantikus érzésnek köszönhetik életüket, s akik most elegáns ruhát öltve állták körül az ünnepelteket. A forró érzésekből ki többet, ki kevesebbet őrzött meg az évek során. Ez látható volt egymás felé tett legapróbb rezdülésekből. Az idő, a sok közös szép és fájdalmas élmény azonban valamennyiüknél szorosra fűzte a szálakat.

- Önök igent mondtak egykor a találkozásra, a közös jövőre, a kölcsönös megbecsülésre, jóban, rosszban – fogalmazott a polgármester az eskü szóbeli és írásbeli megújítása előtt. – Fiatalon biztos nem gondolták, hogy ilyen hamar elrepül sok év. Az arany, a smaragd, a gyémánt mind értékes és mindegyikből kevés van. A ma ünnepelt kapcsolatok is ritkák. Önök együtt voltak, mindig együtt, küzdelmesen. Ha visszapergetik az emlékeket, a kedves szavak, nagy elhatározások, nagy erőfeszítések hosszú sora juthat eszükbe. Átvirrasztott éjszakák, családalapítás, milyen sok szép és nehéz óra. Szeretet és egymásra figyelés, ezért szorítsák meg most egymás kezét.

****

E sorok írója, ezúton szeretne gratulálni saját szüleinek, Bánfi Zoltánnak és Horváth Katalin Margitnak, akik szintén az idén ünneplik 50. házassági évfordulójukat, de egyéb ok miatt – másik 3 párral együtt – nem tudtak részt venni a fenti ünnepségen. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK