2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az idei kullancs főszezon vége felé

2021. szeptember 14. kedd, 20:45
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Az enyhe telek idején életképesek maradnak a kullancsok ősszel és télen is, számuk nő, így a fertőzött egyedek száma is több lehet. Nemcsak erdőkben, hanem parkokban, vagy akár a kiskertekben is találkozhatunk velük. A fő szezonjuk (május-június, illetve augusztus), azonban már lecsengőben van. Az idei fertőzési adatokról érdeklődtünk a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban.

Dr. Ribiczey Pállal, az I. Belgyógyászat és Infektológiai Osztály részlegvezető infektológus főorvosával beszélgettünk a témáról.

- A kullancs okozta fertőzések két legnagyobb csoportját a vírusos agyhártyagyulladás és a baktérium okozta Lyme-kór teszik ki. Az előbbi betegség, talán köszönhetően annak, hogy egyre többen kérnek védőoltást, csökkenni látszik. Egyébként a vírusos betegséget okozó kullancsok száma magas Zala és Vas megyében, illetve a szomszédos Ausztriában. Aki védőoltás nélkül elkapja ezt a betegséget, annak az immunrendszerének magának kell megküzdenie a kórral, mivel a vírus ellen hatásos gyógyszer nem létezik. A baktérium kiváltotta Lyme kór az egész ország területén hasonló mértékben van jelen. A bőrpírral járó heveny betegséget antibiotikummal kezeljük. Az esetek 95 százaléka szövődménymentesen gyógyul, de mivel előre nem tudjuk, ki lenne a maradék 5 százalék, ezért mindenki antibiotikumot kap, akinél a jellegzetes bőrelváltozás észlelhető.

- Milyen ez az elváltozás?

- Öt centiméternél nagyobb, és egyre táguló bőrpír, ami nem viszket, nem fáj, ezért bizonyos testrészeken nehezebb észrevenni. Az esetlegesen beszakadt kullancs testrész, azonban okozhat viszketést. Illetve még előfordul úgynevezett vándorló bőrpír, ami a testen több helyen megjelenő piros foltot jelent. A bőrelváltozás annyira jellegzetes, hogy laborvizsgálat nélkül is felállítható a diagnózis. 

- A szövődményes esetek milyen kimenetelűek?

- Szövődményként ízületi-, idegrendszerei gyulladás vagy szívizomgyulladás jelentkezhet. Ez már laboratóriumi vizsgálatot is szükségesség tesz. A szövődményes panaszokra is antibiotikum kúrát adunk, és még a riasztóbb tünetek, például az arcidegbénulás is kezelhető ezzel a lehetőséggel. Persze, mint minden betegségnél, itt is előfordulhat rossz kimenetel, de ez nagyon ritka. A kullancs azonban még több betegséget is terjeszthet, mint például a tularémia (nyúlpestis), mely korábban fertőzött vadnyúl húsának feldolgozásával kapcsolatban fordult elő. 

- Átlagos volt-e az év a kullancs fertőzések szempontjából?

- Mivel első körben a háziorvoshoz kell fordulni, és nekik van jelentéskötelezettségük a szövődménymentes Lyme-kóros betegekről, ezekről az adatokról nincs tudomásom. A szövődményes, illetve a vírusos elváltozások terén pedig átlagos év volt – mondta a főorvos. (Mellékletben látható az elmúlt 10 év statisztikája, forrás KSH).

Mivel a kullancsok a hideg mellett a szárazságot sem tűrik jól, ezért ha csapadékosabb lesz a vénasszonyok nyara, akkor még számítani lehet az előfordulásukra. Zárt, világos színű ruhában, riasztószerrel felszerelkezve menjünk túrázni. Aki pedig gyakran jár munkája vagy hobbija révén erdőbe, annak ajánlott a védőoltás február környékén történő beadatása, hogy a szezonra kialakuljon a védettség (A térítésköteles oltást 3-5 évente kell ismételni és már gyerekeknek is adható.) Fontos tudni azt is, hogy a kullancsot alulról megemelve távolítsuk el, lehetőleg speciális eszközzel, mert ha a potrohát megnyomjuk a csipesszel, belefecskendezhetjük a kórokozókat a bőrbe. 
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK