2023.01.28., szombat - Károly, KarolaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az otthonápolás jelentősége

2019. január 31. csütörtök, 19:30
Szerző: V.Zs.
„Hospice Hangja” címmel rendezett konferenciát a Mónika szakápolási és hospice szolgálat megalakulásuk 20. évfordulója alkalmából. A Városi Hangverseny-és Kiállítóteremben a tisztelet és az elismerés hangján szóltak a házi betegápolók munkájáról. Köszöntötte a résztvevő szakembereket Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Balaicz Zoltán polgármester is, megköszönve a betegekért tett minden pillanatot, fáradságot, és a kedves szavakat, melyeknek nagy jelentőségük van a gyógyulásban.

Dr. Halász Gabriella a megyei kórház főigazgatója az Együtt vagy egymás mellett című előadásában arról beszélt, hogy a betegek szakszerű ellátása nem valósulhatna meg a kórház együttműködő segítsége nélkül. Kámán Lászlóné szakápoló a Mónika szolgálat egyik alapító tagja munkájukról, az otthoni szakápolás jelentőségéről szólt, míg Lukács Miklós a Magyar Hospice Palliatív Egyesület elnöke a palliatív ellátás országos helyzetét mutatta be.

 Húszéves a Mónika Szakápolási és Hospice Szolgálat

A hospice szolgálat fontosságáról, a segítségnyújtásról dr. Benyó Gábor onkológus, hematológus szakorvos beszélt. Dr. Márh Károly a megyei kórház onkológiai osztályának vezető főorvosa szerint a hospice szolgálat a kórházon belül a legszorosabb kapcsolatban talán az onkológiai osztály munkatársaival van.

A szakszerű házi ápolás nem valósulhatna meg a háziorvosok segítsége nélkül. Dr. Bába Marianna háziorvos és a hospice-palliatív orvosa az otthonápolás előnyeiről, jelentőségéről beszélt, alapvetően holisztikus betegközpontú megközelítésben. Hangsúlyozta: a személyre szabott, egyéni állapothoz idomuló ellátás otthoni környezetben, sok esetben gyorsabb testi felépülést, gyógyulást, rehabilitációt eredményezhet. Ez növeli a beteg érzelmi biztonságát, csökkentve a betegséggel együtt járó szorongást, akár depressziót. A szakápoló rendszeres jelenléte, a kialakult kapcsolat, motiváltabbá teheti az ápoltat. Nagyon fontos a beteg emberi méltóságának és az autonómiájának megőrzése. A szakápoló tevékenysége enyhíti a hozzátartozók szorongását, segítheti a családon belüli feladatmegosztást.

(Különbséget kell tenni a különböző kifejezések között, melyet gyakran összetévesztenek. az otthon ápolás célja a beteg gyógyulása, a hospice ellátás kifejezetten a haldoklók ellátását - általában daganatos betegekről van szó- jelenti. A pilliatív ellátás a tünetek enyhítésére szolgál, a fájdalom, szenvedés, fizikai tünetek csillapítására.)

Végül Kerkai Gyuláné Mónika, a Kft. ügyvezetője szólt, és idézte fel az elmúlt húsz év munkáját, hangsúlyozva az otthoni szakápolás fontosságát. Zala megyében ő indította el az otthonápolási és hospice szolgálatot. Jelenleg kilenc megyében vannak jelen, és nyújtanak segítséget.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK