2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bélyeggyűjtők: a város első civil szervezete

2024. március 11. hétfő, 20:33
Szerző: Bánfi Kati
72 évvel ezelőtt, 1952-ben alakult a város első civil szervezete, a zalaegerszegi Városi Bélyeggyűjtő Kör. Az örökös tiszteletbeli elnökkel, Czirók Dénessel beszélgettünk.

Személyes bélyeget adtak ki egyik tagtársuk 90. születésnapjára

- A ’70-es években kerültem Zalaegerszegre Budapestről és igyekeztem rögtön bekapcsolódni az itteni bélyeggyűjtőkhöz. Én 6 éves korom óta foglalkozom ezzel, még nagyapámtól örököltem a bélyeggyűjtés szeretetét – mondja Czirók Dénes, akinek a személyében az ország legelismertebb filatelistáját tisztelhetjük. Magyarországon, sőt Kelet-Európában is ő az egyetlen, aki elnyerte a RDP elismerést, ez amolyan bélyeggyűjtős „Oscar-díj”.

Személyes bélyeg Nagy Ferencnek 90. születésnapjára

- Messziről jött emberként mennyire volt könnyű a szervezés?

- Abban az időben nagyon felfutóban lévő hobbi volt ez, közel 1200 fős városi tagsággal. Később a nagy létszám miatt leváltak üzemi, intézményi körök. Más világ volt, más volt az emberek érdeklődése. Akkoriban majd minden családban volt bélyeggyűjtő. Befektetés is volt ez, az időtöltés mellett. Eleinte az inflációt meghaladó mértékben nőtt a bélyegek értéke. Aztán a 90-es években megváltozott a hobbi. Korábban csak tagok jutottak hozzá a Magyar Posta által kiadott bizonyos bélyegekhez. Amikor ez megszűnt, nem volt már érdek tagnak lenni. Elkezdődtek a lemorzsolódások. A városi kör létszáma az ezredfordulóra 40 főre lecsökkent. Ekkor vettem én át a klubot, és a létszámot sikerült stabilizálni.

- Milyen módszere volt?

- Sokat jártam külföldön a bélyeg miatt, szinte az egész világot bejártam. Sok mindent láttam. Például, hogy a klubélet programokról is szól. Ezt mi is bevezettük, rendszeresen előadásokat, gyűjteménybemutatókat tartunk saját tagjaink-, vagy meghívott vendégek által. Így tágul tagjaink látóköre. 

- Ennyi év után még lehet újat mondani a témában?

- Ez a művészet. De a bélyeggyűjtés szerteágazó tevékenység, így sok minden kapcsolható hozzá. Régi képeslapokat, levelező lapokat, régi leveleket is gyűjthetünk, vagy adott témájú bélyegeket. De idekapcsolódik a postatörténet is, amit én sokat kutattam, hat szakmai könyvet adtam ki ezzel kapcsolatban. Elődeinknek itt Zalaegerszegen is szép gyűjteményeik voltak. De a korosztály átalakult, egyre több a nyugdíjas tag, 90 év felettiek is vannak. Éppen a közelmúltbeli 90. születésnapra adtunk ki személyes bélyeget, ajándékként dr. Nagy Ferenc tagtársunknak. Ez a bélyegtípus mivel a legkisebb példányszámú, a legnehezebben gyűjthető. Az előadásokon kívül rendszeresen tartunk cserenapokat, illetve árverést. Regionálisan vagy az ország távolabbi pontjairól is vannak ilyenkor érdeklődők. Egyébként a Keresztury VMK-ban van már jó ideje a székhelyünk, kéthetente hétfő esténként találkozunk. Egyfajta szociális háló is ez a kör. Elfoglaltság, társasági élet, programok, hobbi egyben. Jól érezzük magunkat, együtt vagyunk azonos érdeklődésű emberekkel. 

(Forrás: mabeosz.hu/zalaegerszeg)

- Támogatja-e a város a klubot?

- Igen, a Polgármester úr is támogat minket, a VMK-nak is hálásak vagyunk, hogy ott lehetünk. Például a vezetők közül dr. Kustos Lajos is ismert gyűjtő volt, de az önök lapkiadójának néhai ügyvezetője, Lukácsffy Dénes is jeles tagunk volt. 

- Mi a jó a bélyeggyűjtésben?

- Ez egyfajta szenvedély. Mindenki gyűjtöget valamit, ez genetikailag belénk van kódolva. Egy fáradt nap után engem megnyugtat a bélyegek rendezése. Ami nincs időhöz kötve, mert bármikor elkezdhetem, és bármikor folytathatom. Csak abbahagyni nem lehet. 
      

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK