2022.10.05., szerda - AurélZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Egyeseknek gyökerét, másoknak nedvét

2018. március 06. kedd, 19:12
Szerző és fotó: Antal Lívia
A gyógynövények életciklusuk során más-más részeikkel örvendeztetnek meg bennünket, ahogy az első tavaszi napsugarak megjelennek, gyökereiket, kérgeiket lehet gyűjteni – hangzott el a zalaegerszegi Apáczai Gyógynövény Klub előadásán.

Minden gyógynövényt úgy kell elképzelni, mint egy kémiai laboratóriumot, ahol folyamatos munka folyik. A gyökérgyűjtés szempontjából ez két időszakot, az őszt és a tavaszt jelenti. Az ősz azért kiváló időszak erre, mert bővelkednek a nyáron felszedett tápanyagokkal – beszélt a növények élettanáról Sebestyén Bence fitoterapeuta. – A téli álom után koratavasszal ismét beindulnak, gyökereikben nagyon sok hatóanyagot koncentrálnak, amiről jól árulkodik ízük, illatuk. Tehát ilyenkor is érdemes begyűjteni, leszárítani, hogy hozzájuthassunk értékes anyagaihoz.

Indul a szezon – startra készen a gyógynövények

A bojtorjángyökér kiválóan alkalmas méregtelenítésre, és az emésztés javítására, a csalángyökér kivonata hozzájárul a prosztata és a vese egészséges működéséhez. A gyermekláncfű vagy pongyola pitypang gyökere szintén kiváló méregtelenítő, szabályozza az emésztést, ápolja a májat és az epehólyagot, segít reumás bántalmaknál is. A fekete nadálytő gyökerét külsőleg gyulladáscsökkentő szerként használhatjuk, leggyakrabban ízületi fájdalomra, izom és csontsérülések, zúzódások, gyógyítására.

Ilyenkor tavasszal tinktúrákat, porokat készíthetünk a fehérfűz vagy szomorúfűz ágainak kérgéből is. A fűzfa természetes aszpirin, hiszen a 19. század elején kérgéből izolálták a szalicint, ami az aszpirin hatóanyagának az előanyaga. A szalicilsav-származékokhoz sorolt aszpirinnel ellentétben viszont nem bántja a gyomrot. Gyulladt gyomorfal esetében viszont óvatosságot igényel alkalmazása. Nagyon jó gyulladáscsökkentő, fejfájásra, reumára fájdalomcsillapító szerként használják.

A közönséges nyírből vagy nyírfából csapolással nyírfavizet nyerhetünk, amikor tavasszal beindul nedvkeringése. A nyírfa bővelkedik vízben, amit télen irdatlan méretű gyökérzetében tárol. Tavasszal előcsalogatja, a nagy nyomás miatt a víz megjelenik az ágak végénél és a rügyeknél. Ekkor kell megcsapolnunk, amire mindössze három hét áll rendelkezésre. A folyadékban rengeteg vitamint és ásványi anyagot tárol, amit rügyeinek szán, de nekünk is juthat. A nyírfavíz kiváló rákmegelőző hatással bír, de a reuma, májbetegségek, vesekő, köszvény, ízületi gyulladások illetve a zsíros haj ellen is felvetjük vele a küzdelmet. A nyírfakéregből állítják elő a xilitet, ami egészséges alternatíva a cukorral szemben. Azt tartják róla, magába szívja a rosszat, cserébe viszont gyógyító erejével ajándékoz meg bennünk.

Középen Sebestyén Bence fitoterapeuta.

Az aktuálisan szedhető gyógynövények ismertetését követően a program résztvevői citromfűből készített gyógyteát kóstolhattak. A szezon előttünk áll, hiszen a gyógynövények virágát, levelét, termését is lehet majd gyűjteni és fogyasztani, a természet jóságának köszönhetően többnek minden részét.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK