2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gizella-napi borünnep Kehidakustányban

2023. május 16. kedd, 18:30
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend idén Kehidakustányban, a Kehida Kapuja étteremben tartotta meg hagyományos Gizella-napi ünnepét 25 borrend és 96 fő részvételével. A jeles eseményt szakmai előadások, borrendek felvonulása, a Deák-kúriában tett látogatás, valamint borrendtagi avatás kísérte.

A Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend a felvonulók élén

A Balatonfüreden 2015 szeptemberében 18 taggal megalakult borrend hat, a Badacsonyi, a Balaton-felvidéki, a Balatonboglári, a Balatonfüred-Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai borvidékeket fogja össze. A régiós szerveződésű borrend a közösségteremtést, a szőlőtermelés és borkultúra hagyományainak ápolását, valamint a történelmi kultúrtájak védelmének elősegítését tűzte ki célul, tudtuk meg Enese Beáta elnök-nagymestertől.

A névválasztás igencsak tudatos, hiszen a Kárpát-medence egyik legrégebben jegyzett szőlőtermelő vidékének írásos említése 1038-ból való, amikor Gizella királyné, férje, István király engedélyével nyolc szőlőst adományozott a veszprémi apátságnak. Gizella királyné nemcsak a Balatoni-felvidéken támogatta a szőlőművelést, hanem a Ménes-Magyarádi borvidéken is, ahol elsőként vásárolt földet a bencéseknek, akik szőlészetet, borászatot alapítottak. Mint ahogy az elnök-nagymester fogalmazott, Gizella királyné élete, közösségi jótékonykodása és a szőlőműveléshez való viszonya példamutató számukra.

Előadás a Kehida-kúriában

A Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend minden évben a királyné névnapjához kapcsolódóan szervezi meg ünnepét. Így május 7-e lett volna az időpont, de a veszprémi Gizella-napok miatt május 13-ára halasztották el; végül Európa kulturális fővárosa is ezt a napot választotta. 

A névadóra emlékezés mellett a „fehér borok hazájában” készült minőségi borok megismertetése, a bor és gasztronómia kapcsolatának bemutatása is célja volt a rendezvénynek, amelynek fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter, és védnöke Nagy Bálint közlekedési államtitkár, a térség országgyűlési képviselője volt.

Avatási ceremónia: dr. Varga Zsuzsanna egyetemi docens és Enese Beáta elnök-nagymester

A rendezvényen a házigazda település nevében Lázár István polgármester mondott köszöntőt. A folytatásban az UPL Hungary Kft., valamint a Summi Agro Hungary Kft. szaktanácsadói tartottak előadást a szőlő növényvédelméről. Ezt követően a borrendek a Deák-kúria Múzeumhoz vonultak fel Vesztergán Miklós tárogató zenei aláfestésében, valamint a helyi polgárőrség kíséretében. A Deák-kúriában több rövid felvonásból álló vidám hangulatú előadásában mutatták be Deák Ferenc Kehidán töltött éveit, kapcsolatát neves politikusokkal, egyházi személyekkel.

A vendéglőbe visszatérve került sor az avatási ceremóniára, mely során dr. Varga Zsuzsanna egyetemi docenst, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatóhelyettesét avatta fel Enese Beáta elnök-nagymester a Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend tagjai közé. A Gizella-napi borünnep ebéddel, kötetlen beszélgetéssel, borozással és nótázással zárult.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK