2022.07.02., szombat - OttóZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gyenesdiási finom mézes reggeli

2017. november 27. hétfő, 18:41
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Gyenesdiás idén is csatlakozott az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által meghirdetett Európai Mézes Reggeli kampányhoz. A gyerekek a helyi iskolában és az óvodában Kovács András, gyenesdiási méhész jóvoltából részesei lehettek a programnak.

Az oviban tematikus „mézes napot” tartottak, melynek része volt csoportszobai kézműves foglalkozás. A kicsinyek barkácsoltak, mézeskalácsot sütöttek, rajzoltak, színeztek. Az étkezőben tartott mézes reggeli után az apróságok a méz készítéséről egy animációs filmet is megtekintettek. Német Balázs és Szabó László méhészek a nagycsoportosoknak tartottak élvezetes bemutatókat a méhészeti eszközök, felszerelések bevonásával.

Elhangzott: az egyre nagyobb méreteket öltő cukorfinomítás miatt ugyan háttérbe szorult a méhészet és az élelmiszeriparban már kisebb a jelentősége a méznek, de Gyenesdiáson az egyik legegészségesebb élelmiszerként tekintenek a kenyérre feltétnek és cukorpótlónak is használatos aranysárga gyógytermékre. A megyénkben és a nagyközségben tartott efféle programoknak hála, a virágméz ismét kezdi visszafoglalni helyét a táplálkozásban. Már az ovisoknak is elmondták, hogy az egészséges táplálkozás egyik elengedhetetlen alkotóelemével kínálták meg őket. A mézet a természetgyógyászat alternatív édesítőszerként, köhögések csillapítására, immunerősítőként, roborálóként ajánlja, de nem is akad olyan betegség, amire a méz ne lenne jótékony hatással.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK