2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gyógytornával az izmok egészségéért

2019. március 21. csütörtök, 17:42
Szerző Antal Lívia Fotó: ZMK, AL
A fizioterápiás medence vízgépészetének felújítása február közepére készült el a zalaegerszegi Szent Rafael Kórházban, amely azóta ismét fogadja a mozgásszervi bántalmakban szenvedőket. Korunk egyik népbetegsége egyre többeket érint, és már a fiatalokat sem kíméli. Az okokról, a fizioterápia, a gyógytorna kínálta lehetőségekről Gombosné Papp Judit osztályvezetővel beszélgettünk.

Mi áll a mozgásszervi panaszok hátterében?

– A mozgásszervi bántalmak valóban egyre fiatalabbakat érintenek. A panaszok kialakulásában nagy szerepe van az ülő életmóddal járó, izmokra, ízületekre ható egyoldali terhelésnek. Ennek szinte minden korosztály ki van téve, hiszen már a gyerekek is kevesebbet mozognak. Sokat ülnek az iskolapadban, sok felnőtt pedig ülőmunkát végez. A digitális világ térhódításának köszönhetően szabadidőnket is ülő helyzetben töltjük.

– Másrészről nagy divat a testedzés, az izmok növesztése, ami miatt egyesek a túledzéstől sem riadnak vissza.
– A sport szorosan hozzátartozik az egészséges életmódhoz, ezért mindenképpen dicséretes az, ha valaki időt szán erre. Főként a fiatalok járnak edzőtermekbe, különféle edzésekre, ami azonban problémás lehet a tekintetben, ha nem megfelelően és nem egyénileg terhelik őket. Van egy edzésséma, viszont nincs két egyforma alkatú, izomzatú ember. A mozgásszervi panaszok, betegségek okai közé ezért sorolhatjuk a helytelenül kivitelezett mozdulatokat és a test egyenlőtlen terhelését is.

– Mi ennek a következménye?
– Úgynevezett izomdiszbalanszok alakulnak ki. Az egyik izomcsoport nagyon feszes lesz, míg a másik túlnyúlik, ami aztán mindenféle panaszt okoz. Manapság nagy divat a hobbifutás is, a maratoni kilométerek megtétele. Ahogy a profiknál, úgy az ő esetükben sem nélkülözhető a megfelelő felkészülés, a megfelelő edzés, és a lábat kímélendően egy jófajta futócipő. Fontos odafigyelni a jelentkező fájdalmakra is. Lassítsunk néhány napig, majd kezdjük újra, de fokozatosan. Ha nem így tesznek, akkor bizony fáradásos sérülések keletkeznek az izmokban, az ízületekben. Ennek eredménye az, hogy őket is itt találhatjuk pácienseink között.

– Itt a tavasz, a kerti munkák ideje?
– Ekkor is fontos a felkészülés és a fokozatosság. Mielőtt valaki nekiállna fát metszeni, vagy ásni, célszerű egy kicsit nyújtania, átmozgatnia izmait, ízületeit. Ezzel elkerülhető a derék vagy a gerinc túrterhelése. A mozgásszervi panaszok esetében tehát ugyanolyan fontos a megelőzés, mint más betegségekben.

– Kik alkotják még a betegcsoportot?

– Jelentős létszámot képvisel az ötven év feletti korosztály, akik főként a nagyízületeket, a térdet, a csípőt és a gerincet érintő problémák miatt szorulnak kezelésre. A panaszok kialakulásában itt is szerepet játszik a mozgásszegény életmód. Sokan félvállról veszik a fájdalmat, pedig ha időben jelentkeznének, sokkal hamarabb tudnánk segíteni. Ez felveti az egyén felelősségének kérdését is. A másik nagy csoportot a baleseti utókezelésben részesülők alkotják, amelyben minden korosztály érintett.

– Mi a gyógytorna legfontosabb ismérve?
– Az egyénre szabott kezelés, mi, gyógytornászok ezt a szemlétet követjük. A hozzánk beutalt pácienseknél először is mozgásszervi állapotfelmérést végzünk. Megvizsgáljuk izomzatát, izomerejét, mozgástartományát, melynek illetve diagnózisának megfelelően állítjuk össze a gyógytornát. Ebben nagyon fontos szerepet tölt be a vízgépészetileg teljesen megújított fizioterápiás medence, hiszen itt történhet először a tehermentesítés. A felhajtó erőnek köszönhetően könnyebben mozognak a betegek a vízben, ami pszichés élményt is nyújt számukra. Az ezt követő száraz tornának így már jobb kedvvel állnak neki.

A fizioterápiás medencét eddig mozgásszervi, traumatológiai, reumatológiai, ortopédiai esetekben, valamint a neurológiai és a gyermek rehabilitációban használtuk. Szeretnénk kibővíteni ezt a kardiológiai rehabilitációval, melyre lehetőséget ad az is, hogy az osztály hamarosan beköltözik Pózváról a felújított F-épületbe.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK