2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hőguta fenyegetheti a kutyusokat

2018. július 30. hétfő, 12:20
Sajtóközlemény; ZalaMédia
Az állatvédők gyakran találkoznak rövid láncra kötött, árnyéktól mentes helyen, megfelelő friss ivóvíz nélkül tartott kutyákkal. A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, amely hosszú távon pusztuláshoz vezet.

A nyári napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást érdemes kora reggel és késő délután megtartani. A naptól felhevült aszfaltot is érdemes elkerülni, mert könnyen égési sérülés fenyegetheti a sétáltatott kutya mancsát. A kutya önszántából soha nem mozogna tűző napon.

Ha mégis ezt kell tennie, akkor tudnia kell mindenkinek, hogy mindezt a nagyobb testű, sötét színű kutyák nehezebben viselik. A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hő vesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet – padlót – amire ráfeküdhet.

Nagyon fontos, hogy a kutyák számára mindig legyen hűvös hely, ahová el tud bújni. Az élelem mellé naponta többször kell friss vizet biztosítani számára. Ne hagyja a gazdi soha egyedül autóba, még nyitott ablaknál sem. A nagy nyári melegben, egy autóban 5-10 perc alatt 60 fokra is felugrik a levegő hőmérséklete, és így végzetes lehet az ott tartózkodás.

Ha megtörténik a baj és látjuk, hogy a háziállat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj akár hőguta is lehet. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ilyen esetben. A háziállatokért a gazdák a felelősek. Figyelni kell a kutyákra, mert ők is szenvedhetnek.

Sőt, kánikulában a kedvencek mellett a gazdasági célú háziállatokra is fokozottabban figyelni kell.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK