2022.01.23., vasárnap - Zelma, RajmundZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Húzd ki magad!

2016. november 02. szerda, 20:30
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Speciális homokzsákokkal és edzőhevederekkel végeztek különféle gyakorlatokat az Izsák Imre Általános Iskola tanulói az Életed az Egészséged Egyesület I. Zalaegerszegi Tartásjavító és Mozgáskoordináció Fejlesztő Szemináriumán.

– A homokzsák mérete többféle lehet, attól függően is, hogy mennyi homokot töltünk bele – mondta el Veszprémi Bori gyógytornász, az egyesület alelnöke. – Ez egy funkcionális eszköz, ami nem fix tömegközpontú, mint egy kétkezes súlyzórúd, hiszen a homok ide-oda mozog benne. A tréninget éppen ezért egy dinamikusan változó ellenállással szemben végezzük. A homokzsák emelgetésével tulajdonképpen mindennapi mozdulatainkat tudjuk lemodellezni, melyek három dimenzióban zajlanak, míg egy súlyzós edzés csak kétdimenziós.

Tartáskorrekciós gyógytorna az Izsákban

A homokzsákkal végzett gyakorlatokkal éppen ezért olyan izmokat mozgathatunk meg, amelyekre egy átlagos edzőtermi tréning során nem kerül sor. Így az ízületeket stabilizáló izmokra tudunk hatni, melyek az aktív izomfűzőt hozzák létre a gerinc körül. Ugyancsak a törzsizmok stabilitását fejleszti a Bodyrope edzőheveder. A funkcionális tréningeszközzel saját testsúlyos edzést végezhetünk. Sokoldalúsága az erő, a hajlékonyság, az állóképesség és a mozgáskoordináció fejlesztésében is megmutatkozik, mivel az egész testet és az összes izomcsoportot megmozgatja.

A gerincferdülés, a lúdtalp, a hanyagtartás mai is a leggyakoribb mozgásszervi problémáknak számítanak gyermekkorban. Egyesületünk azért hívta életre ezt a prevenciós programot, hogy e két eszköz használatával olyan gyakorlatokat mutassunk be, melyek a gerincoszlop stabilitásának megőrzését illetve helyreállítását szolgálják – hangsúlyozta Veszprémi Bori.

Az Izsák Imre Általános Iskolában minden olyan sportprogramra nyitottak, melyek során a gyerekek új mozgásformákat ismerhetnek meg, értékelte a lehetőséget Gál Edina igazgatóhelyettes. Érdeklődésünkre elmondta, intézményükben fontos szerepet tanúsítanak az egészséges életmódnak, minden év októberében rendezvényeket tartanak ennek jegyében. Tavaly a nordic walking, idén pedig a jóga megismerésére nyílt lehetősége a gyerekeknek. Az iskolában a mindennapos testnevelést már korábban bevezették, még mielőtt az a kerettanterv része lett volna.

A mozgás nemcsak a tornaórákon, de a sportkörökben is része a gyerekek mindennapi életének. Az iskola zöld környezete, nagy udvara pedig azt is lehetővé teszi, hogy mindezt többnyire a szabadban végezzék. Az igazgatóhelyettes elmondta továbbá, hogy fő sportág náluk a foci, de pályázatoknak köszönhetően mindenfajta szárazföldi sporthoz – a hokitól kezdve a rollerig – rendelkezésre állnak eszközök. A gyerekek minden olyan mozgásformát kipróbálhatnak, melyben kedvüket lelik.

A másodikosok, harmadikosok és hatodikosok nagy élvezettel vettek részt Veszprémi Bori és Veszprémi Péter által vezetett tartáskorrekciós gyógytornán, melynek megrendezése, a speciális tréningeszközök beszerzése az önkormányzat támogatásával valósult meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK