2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

I. Egerszegi Palántafesztivál

2023. április 06. csütörtök, 18:32
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Göcseji Tudásközpont – Helyi Termelői és Kézműves Piac április 14-én rendezi meg I. Egerszegi Palántafesztivált a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal együttműködésében. A rendezvényen palántavásárral, palántaneveléssel kapcsolatos szakmai bemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, műsorral és termékkóstolóval várják az érdeklődőket a zalaegerszegi piacon.

Április 14-én 10–14 óra között a piacon

Kaj István, Tolvaj Márta, Nikitscher Bernadette, Horváth István

Márciusban múlt egy éve, hogy megnyílt a Göcseji Tudásközpont. Létesítésének egyik fő célja az volt, hogy a Göcseji falvakban a paraszti gazdálkodáshoz és kézművességhez köthető „ősi” tudást átadhassák a fiataloknak, mondta Tolvaj Márta önkormányzati főtanácsadó. Az elmúlt időszakot számos program kísérte, amelyek december végéig több mint hétezer vendéget vonzottak. Helyieket, környékbelieket, turistákat és köztük sok gyereket, látogatóként és fellépőként. Ez a palántafesztiválon sem lesz másképp, hiszen több városi óvoda mutatkozik be a műsorban.

Tolvaj Márta kiemelte, a palántafesztivál egyedülálló kezdeményezés, első ilyen rendezvény az országban, amelynek fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter. Az eseményt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) zalai képviseletével közösen rendezik meg.

Kaj István, az MNVH megyei területi felelőse elmondta, az agráriummal, a mezőgazdasági termelőkkel és a pályáztatásokkal kapcsolatos feladataikból adódóan támogatják anyagilag a Göcseji Tudásközpont rendezvényét. Ezenfelül standokat biztosítanak a helyi termelőknek portékáik bemutatásához és árusításához. Szervezetük is részt vesz a palántafesztiválon, olyan vidékfejlesztési pályázatokból megvalósult projekteket mutatnak be, amelyek európai szinten is példaértékűek lehetnek.

A szervezéskor nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy zalaegerszegi és környékbeli termelők hozzák el palántáikat a rendezvényre. Fellépőként helyi egyesületeket és ovis csoportokat hívtak meg, mondta Nikitscher Bernadette, a Göcseji Tudásközpont vezetője. Az esemény központja a színpad lesz, ahol a fellépések között magfogási praktikák, zöldségfajta-választás és palántanevelés, berkenye ültetése és kezelése, eperpalánták szaporítása, gondozása témakörökben hangzanak el előadások. A szakértők egyénileg is adnak tanácsokat a termelői standoknál. Az étteremben gyógynövény-kiállítást tartanak, totóval összekötve, amelynek sorolása 14 órakor lesz értékes ajándékokkal.

A Göcseji Tudásközpont egyik feladata, hogy népszerűsítse a helyi termelők és kézművesek termékeit a vásárlók körében, amely szándékhoz jól illeszkedik az I. Egerszegi Palánta Fesztivál, emelte ki Horváth István. A Vásárcsarnok igazgatója idén 78-féle paradicsom- és 10-féle különleges paprikapalántát nevel, így őstermelői és tanácsadói minőségben is jelen lesz a rendezvényen.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK