Vezető hírek
Imitált élelmiszerek – Befolyásolt ízvilág
– Hogyan befolyásolják manapság ízvilágunkat? – kérdeztük a természetgyógyászt, fitoterapeutát.
– Az íz nem csak ízlés világa, hanem üzenet. Az ízeknek értelmük van. Jelzik a szervezet számára, hogy a bekerült ételek miből is állnak. Az ízek legfontosabb funkciója a táplálék ellenőrzése. A csecsemők már születésükkor meg tudják különböztetni az ízek üzeneteit. Az édes, a savanyú és a keserű felismerésével jönnek a világra. A sós íz pedig az első hónapokban fejlődik ki. A glutamátot és csontlisztet tartalmazó ízesítő tényleg egy utánozhatatlan ízt ad a leveseknek, de nagyon egészségtelen.
Amikor ez az ízérzés kéri a következő, hasonló vagy erősebb ízt, akkor kezdődik a lassú, de biztos folyamata az egészséges ízérzetünk eldeformálásának. Az erősebb, de „üres” ízeket már teljesen észrevétlenül kedveljük meg. Ugyan ki gondolná, hogy ez a folyamat a mesterséges ízjavítóknak következménye? A következmény pedig: betegség és fájdalom. Ha egészségtelenül táplálkozunk, abból csak egészségtelen vér képződhet, amitől senki sem lesz erős. Olyan világot élünk, ahol a leves hazudik, de a pékmester kenyere sem mindig teljesen őszinte, a zsemlék sem, sőt a sütemények is svihákok. A különféle szaktanulmányok szerint az ízváltozásokhoz gyakran elképzelhetetlenül kicsiny mennyiség is elegendő.
Az eperjoghurt olyan gyümölcsöt utánoz, amely ott sincs, mégis körülveszi magát valamiféle fuvallattal, amely a természetben egykor megvolt. Sok esetben alkohollal és vízzel kevert fűrészporból nyerik a titkosított aromát. A mutált aroma málna, kakaó, csokoládé, vanília helyettesítésére is szolgálhat az imitált élelmiszerekben. Ezek többnyire semmilyen tápértékkel sem rendelkeznek, kizárólag az evés élvezetét teszik korlátlanul lehetővé. A szintetikus ízek függetlenítik az élelmiszereket a test természetes funkcióitól, minden következmény nélkül lecsusszannak, és mégis hátra hagynak egy leheletnyi benyomást: az aromát.
– Az orvosi szaklapok is ezt igazolják vissza?
– Persze! Az ételeink sajnos egyre inkább függetlenednek a természetes alapanyagoktól. Hatszáz különböző ízanyag gondoskodik például a valódi tyúkízről. Az ízmarketing eszközzé vált, a fogyasztók pedig láthatóan egyre többet követelnek belőlük. A fogyasztó rendkívüli ízélményt akar. A fiataloknak már hússzor olyan erős ízekre van szükségük az íz felismeréséhez, mint egy évtizede.
Tíz közül hat gyermek, az anyját degradálva, mindig érvényesíti akaratát a szupermarketekben. A gyerekek által kedvelt szénsavas üdítőitalok, kólafélék viszont kalcium rablók a csontszövet rovására. Az élelmiszerekhez utólagosan hozzáadott színező- és tartósító anyagok, mesterséges szerek legalább olyan betegségkiváltó hatással rendelkeznek, mint az amúgy allergizáló természetes anyagok: a szója, a földimogyoró, a hal és a tojás.
– Mit gondol a szervezetünk az ízhamisításról?
– A „rendszerünk” azt kívánja, hogy napjában maximum háromszor együnk, egészséges ételt! Közben pedig semmit, mert megbontjuk a rendet – az étkezés, az emésztés, és a gyomor pihenésének - idejét. Mit kezd az ínyencek gyomra a ribotidével és az efféle ízfokozókkal? Semmit. A készülék üresen jár. Ha az ízanyagok marhahúst jeleznek, az agy értesítést kap, az emésztőhormonok aktiválódnak, és a test fölkészül a marha feldolgozására. A szervezet viszont be lett csapva. Fiziológiás hiányállapot teremtődik. A következmény pedig a farkaséhség. Reflexszerű reakció erre, az ördögi körként tovább gyűrűző: újbóli evés, a hízás, a túlsúly.
Belátható, hogy a hamisított íz csak ingerelte a szervezetet, csak egy eladási trükk, amely egy kellemes életérzést sugároz. A szervezet nem hagyja, hogy a műételek átverjék. A gyerekek és tinédzserek túl kevés vitamint és ásványi anyagot fogyasztanak, ami hamar elsatnyuláshoz vezet. A bölcs, magára odafigyelő ember nem üzleti felfújt kenyeret, vagy péksüteményeket fogyaszt, és soha nem terít asztalt nyers gyümölcs, vagy zöldség nélkül.
A jó Isten ennek a szervezetnek: minden maghozó füvet, gyümölcsöt, olajos magvakat és zöldségeket adott táplálékul. Egészségünk fenntartásához a Benne való hitre, s az Ő segítségére van a legnagyobb szükségünk, amit megkapunk, ha engedelmesek vagyunk Neki – vélekedik Feketéné Bokor Katalin.
(Az élelmiszeres fotók illusztrációk)
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Június 28-án Olai Fesztivál a Göcseji FalumúzeumbanCsoportosan elkövetett rablás a ParkerdőbenOrszágos bajnoki címet ünnepelhetett a Kölcsey B33-as kosarascsapataJúlius 5-én ismét Filmzenei koncert a Dísz térenKi kapja az idei Lokálpatrióta Díjat? Július 14-ig várják a szavazatokat50 millió forint a Kossuth utca felújításáraBaloldali ajánlat a választóknak az MSZP részérőlHorgonyt fel, mélyedj el a vitorlásturizmus rejtelmeiben a MATE keszthelyi Georgikon Campusán!Megyei jogú városok jegyzői üléseztek ZalaegerszegenTovábbra sem látogatható a hévízi tófürdő központi épülete -
rovatunk hírei
Múzeumok Éjszakája 2025Statárium- drámaelőadás a TörvényszékenXXIX. Göcseji Prószafesztivál a Gébárti-tónálÍgy éltünk a '80-as években - kiállítás a Göcseji MúzeumbanKitekintő - Frimmel Gyula grafikusművész kiállításaEsély Gála 2025Kis képek és műhelytitkok - Nemes László kiállításaHorváth Csongor Gergő kiállítása a Liszt-iskolábanMészi 65 - kiállítás a Gönczi GalériábanBudaházi Tibor jubileumi kiállítása a Göcseji Múzeumban top 10
Ismét jótékonysági koncertet ad a Liszt Ferenc VegyeskarÉvadzáró és díjátadó a Hevesi Sándor SzínházbanJúnius 21-én Zalaegerszegen is Múzeumok ÉjszakájaJúnius 13-án délután megnyílt a 2025-ös EgerszegFesztJúlius 5-én ismét Filmzenei koncert a Dísz térenÁtadták a zalai építészeti nívódíjat és a Zala megye Építészetéért DíjatJúnius 3. - Riasztás Zala vármegyéreKi kapja az idei Lokálpatrióta Díjat? Július 14-ig várják a szavazatokatÚj vezetőkkel indul új időszámítás a ZTE FC-nél50 millió forint a Kossuth utca felújítására