2022.08.14., vasárnap - MarcellZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Imitált élelmiszerek – Befolyásolt ízvilág

2016. szeptember 27. kedd, 11:10
Szerző: Nemes Norbert Fotó: N. N.
A vérünk abból képződik, amit elfogyasztunk, de a szervezetünk: értelem, lélek, test – tehát mindhárom egészséges, vagy egészségtelen táplálása, befolyásolja fizikai egészségünket – hangsúlyozta Feketéné Bokor Katalin.

– Hogyan befolyásolják manapság ízvilágunkat? – kérdeztük a természetgyógyászt, fitoterapeutát.

– Az íz nem csak ízlés világa, hanem üzenet. Az ízeknek értelmük van. Jelzik a szervezet számára, hogy a bekerült ételek miből is állnak. Az ízek legfontosabb funkciója a táplálék ellenőrzése. A csecsemők már születésükkor meg tudják különböztetni az ízek üzeneteit. Az édes, a savanyú és a keserű felismerésével jönnek a világra. A sós íz pedig az első hónapokban fejlődik ki. A glutamátot és csontlisztet tartalmazó ízesítő tényleg egy utánozhatatlan ízt ad a leveseknek, de nagyon egészségtelen.

Amikor ez az ízérzés kéri a következő, hasonló vagy erősebb ízt, akkor kezdődik a lassú, de biztos folyamata az egészséges ízérzetünk eldeformálásának. Az erősebb, de „üres” ízeket már teljesen észrevétlenül kedveljük meg. Ugyan ki gondolná, hogy ez a folyamat a mesterséges ízjavítóknak következménye? A következmény pedig: betegség és fájdalom. Ha egészségtelenül táplálkozunk, abból csak egészségtelen vér képződhet, amitől senki sem lesz erős. Olyan világot élünk, ahol a leves hazudik, de a pékmester kenyere sem mindig teljesen őszinte, a zsemlék sem, sőt a sütemények is svihákok. A különféle szaktanulmányok szerint az ízváltozásokhoz gyakran elképzelhetetlenül kicsiny mennyiség is elegendő.

Az eperjoghurt olyan gyümölcsöt utánoz, amely ott sincs, mégis körülveszi magát valamiféle fuvallattal, amely a természetben egykor megvolt. Sok esetben alkohollal és vízzel kevert fűrészporból nyerik a titkosított aromát. A mutált aroma málna, kakaó, csokoládé, vanília helyettesítésére is szolgálhat az imitált élelmiszerekben. Ezek többnyire semmilyen tápértékkel sem rendelkeznek, kizárólag az evés élvezetét teszik korlátlanul lehetővé. A szintetikus ízek függetlenítik az élelmiszereket a test természetes funkcióitól, minden következmény nélkül lecsusszannak, és mégis hátra hagynak egy leheletnyi benyomást: az aromát.

– Az orvosi szaklapok is ezt igazolják vissza?

– Persze! Az ételeink sajnos egyre inkább függetlenednek a természetes alapanyagoktól. Hatszáz különböző ízanyag gondoskodik például a valódi tyúkízről. Az ízmarketing eszközzé vált, a fogyasztók pedig láthatóan egyre többet követelnek belőlük. A fogyasztó rendkívüli ízélményt akar. A fiataloknak már hússzor olyan erős ízekre van szükségük az íz felismeréséhez, mint egy évtizede.

Tíz közül hat gyermek, az anyját degradálva, mindig érvényesíti akaratát a szupermarketekben. A gyerekek által kedvelt szénsavas üdítőitalok, kólafélék viszont kalcium rablók a csontszövet rovására. Az élelmiszerekhez utólagosan hozzáadott színező- és tartósító anyagok, mesterséges szerek legalább olyan betegségkiváltó hatással rendelkeznek, mint az amúgy allergizáló természetes anyagok: a szója, a földimogyoró, a hal és a tojás.

– Mit gondol a szervezetünk az ízhamisításról? 

– A „rendszerünk” azt kívánja, hogy napjában maximum háromszor együnk, egészséges ételt! Közben pedig semmit, mert megbontjuk a rendet – az étkezés, az emésztés, és a gyomor pihenésének - idejét. Mit kezd az ínyencek gyomra a ribotidével és az efféle ízfokozókkal? Semmit. A készülék üresen jár. Ha az ízanyagok marhahúst jeleznek, az agy értesítést kap, az emésztőhormonok aktiválódnak, és a test fölkészül a marha feldolgozására. A szervezet viszont be lett csapva. Fiziológiás hiányállapot teremtődik. A következmény pedig a farkaséhség. Reflexszerű reakció erre, az ördögi körként tovább gyűrűző: újbóli evés, a hízás, a túlsúly.

Belátható, hogy a hamisított íz csak ingerelte a szervezetet, csak egy eladási trükk, amely egy kellemes életérzést sugároz. A szervezet nem hagyja, hogy a műételek átverjék. A gyerekek és tinédzserek túl kevés vitamint és ásványi anyagot fogyasztanak, ami hamar elsatnyuláshoz vezet. A bölcs, magára odafigyelő ember nem üzleti felfújt kenyeret, vagy péksüteményeket fogyaszt, és soha nem terít asztalt nyers gyümölcs, vagy zöldség nélkül.

A jó Isten ennek a szervezetnek: minden maghozó füvet, gyümölcsöt, olajos magvakat és zöldségeket adott táplálékul. Egészségünk fenntartásához a Benne való hitre, s az Ő segítségére van a legnagyobb szükségünk, amit megkapunk, ha engedelmesek vagyunk Neki – vélekedik Feketéné Bokor Katalin.

(Az élelmiszeres fotók illusztrációk)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK