2023.10.05., csütörtök - AurélZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ismét Mézfesztivált rendeztek Zalaegerszegen

2022. december 06. kedd, 20:08
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Néhány év kényszerű kihagyás után az egész Kárpát-medencéből érkeztek Zalaegerszegre méhészek a 17. alkalommal meghirdetett mézfesztiválra, melynek fő helyszíne a városi sportcsarnok volt.

Finomabbnál finomabb magyar, termelői mézek kóstoltatták magukat

A két napos szakmai program, kiállítás és termelői vásár a kísérő rendezvényekkel a mézfogyasztás népszerűsítését hivatott szolgálni, emellett a határon inneni és túli méhészek szakmai és baráti kapcsolatát erősítette. A fesztivál szervezője a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete, a támogatók között pedig országos és helyi intézmények sorakoztak fel. 

A rendezvény a Mária Magdolna templomban Ambrus napi misével vette kezdetét, ahol az új mézet, a méhek és a méhészek munkáját áldotta meg Böjte Csaba ferences szerzetes és Stróber László apátplébános. Majd a mézlovagok a mézkirálynő kíséretében felvonultak a belvárosban. Útjuk során az önkormányzat épülete előtt köszöntötte őket Balaicz Zoltán polgármester. De rövid ideig megálltak a piaci forgatagban is, ahol Levente kisbíró hirdette a rendezvényt és bíztatott a csatlakozásra. 

A sportcsarnokban a résztvevőket többek között Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Balaicz Zoltán polgármester, Pácsonyi Imre, a Zala megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte. Elhangzott az évi méztermelési adat is: 2020-ban 14 ezer tonna mézet gyűjtöttek a szorgos „bogarak”, amely mennyiség óriási (bár az elmúlt évek során csökkent). 

A köszöntők után díjak átadására került sor. Sajnálatos módon posztumusz kapott életműdíjat Czémán László, a szervező méhész egyesület korábbi elnöke, akinek nevéhez köthető a mézfesztivál programjának kiszélesítése. Elkötelezett szakembernek, jó elnöknek és jó barátnak jellemezték őt, aki az emberek közötti kapcsolatépítést nagyon fontosnak tartotta. Az országos egyesület szintén számára ajánlott fel díjat, melyet özvegye vett át. 

A hagyományos események sorában az új lovagok avatására, eskütételére került sor. 

- Ahogy a kaptárban is fontos a megújulás, úgy a méhészek között is. Ezért örömmel köszöntjük az új tagokat. Sokan vagyunk, de nem elegen – mondta Németh Zsolt, az Ambrózia Mézlovagrend nagymestere. 

A standokon csodás kézműves termékek és finomabbnál finomabb magyar, termelői sűrű mézek kellették, kóstoltatták magukat. Ezekhez a boltokban nem lehet hozzájutni, nemcsak különlegességük, hanem minőségük okán sem. Akadt itt a hargitai erdők virágairól gyűlt nedű, a szlovén földön termett hajdinából gyűjtött mézig sok minden. Több érdekességet kínált a nagyon látványos standon áruló Németh Virág, aki háromgyermekes anyukaként méhészkedik 40 családdal. 

- 15 éves szakmai tapasztalat áll mögöttem. A méhészkedést a szomszéd bácsi példáját látva kezdtem. Gondoltam, a gyerekek mellett otthon szeretnék valamit dolgozni. Azt nem tudtam akkor még, hogy milyen sok munkával jár ez a tevékenység. Nehéz ma ez a szakma, még a gyakorlottakat is meg tudja lepni. A megváltozott időjárási körülmények miatt változik a méhek viselkedése is, egészségügyi problémák jellemzők, veszélyeket rejt a környezetszennyezés. Mivel saját kertem is van, ezért tudok olyan mézeket gyűjteni, mint a málna méz, koriander méz. De sokat vándorlunk is, ami fizikálisan megterhelő. Pörgetek bálványfa mézet is. Ez a növény a méhészek kedvence, az erdészek ellensége, mivel invazív. Viszont a belőle nyert méznek számos gyógyhatása van. Ügyelek arra, hogy a méhektől, csak annyi mézet vegyek el, ami mellett kellő táplálékkal rendelkeznek a következő gyűjtésig. Ez nekem is érdekem, hiszen a cukorral visszaetetett méhek könnyebben megbetegedhetnek.

A napot méhész bál zárta. A második napon pedig jótékonysági futásra került sor. A nevezési díjakkal a dévai gyermekotthont támogatták. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK