2024.07.19., péntek - EmíliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kovácsokkal indult Gébárton a táborozási szezon

2024. június 16. vasárnap, 09:07
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Országos kovácsművészeti táborral (június 10-14-ig) kezdetét vette Zalaegerszegen a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban a táborozási szezon, mely egészen augusztus végéig tart többféle műfajban.

Az országban körülbelül 120 kovács van, ebből ötvenen gyakorolják a mesterségét

Teljesen kezdőket és legalább középfok szintű haladókat invitáltak a jelen bentlakásos képzésre, melyet három jeles oktató irányított. Horváth Márk díszműkovács, szakoktató, Süle Ádám díszműkovács, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa és Takáts Zoltán kovácsmester, a Magyarországi Kovácsmíves Céh atyamestere keze alatt lehetett megtanulni addig ütni a vasat, amíg meleg. Legalábbis a kezdőknek, akik az alapfogalmakat, alapfolyamatokat, a helyes kéz- és testtartást, az alap eszközök használatát és az alapműveleteket sajátíthatták el, valamint egy díszítetlen kanászbaltát tanultak meg elkészíteni. A haladók ez utóbbi eszköz díszített változatát alkothatták meg, egyéniségüket is beleadva a munkába. 

- Az egész ország területéről, és legtávolabbról Erdélyből érkezett a 12 táborlakó – ismertette az adatokat Kiss- Molnár István, a házigazda intézmény igaztatója. – A jól felszerelt műhely és annak képzett vezetője alkalmat adott erre a nagyszerű lehetőségre. Somogyi és zalai kanászbalta-készítés a feladat nagyrészt Horváth Márk és Süle Ádám vezetésével, de az ország legelismertebb mesterét, Takáts Zoltánt is sikerült megnyerni az ügynek. 

- A témaválasztást az indokolja, hogy a kanászbalta készítés sikerélményt tud adni a kezdőknek, és elég kihívást a haladó kovácsoknak, elkészítése többféle nehézségi fokot rejt – ismertette Horváth Márk, a kovácsműhely vezetője. A helybeli fiatalember a gimnázium elvégzése után, a régi korok mintájára végigjárta az országban található mesetereket és tőlük tanulta el a szakmát, majd hivatalos szakmai bizonyítványt is szerzett. 

- A teljesen kezdőknek milyen mélységű tudást képes adni ez a néhány nap?

- A ma embere élményszerzésre törekszik, ehhez kell igazítani az oktatást is. Első nap mindenki nagyon lelkes, aztán a második naptól az izomláztól fizikális fájdalmak is társulnak a tevékenységhez. Az őszies idő nekünk kifejezetten kedvezett, hiszen nemcsak a kemény fizikai munka, hanem a hő is izzasztó tud lenni. 

- Mennyire elterjedt ez a szakma manapság?

- Az országban talán 120 kovács van, ebből ötven fő, aki gyakorolja is a mesterségét. Megyénként néhányan, de olyan megye is akad, ahol egy sincs. Nincs tehát a környéken konkurencia, sőt inkább hiány van az ilyen jellegű képzésekből akár tábor, akár szakoktatás terén. Ezért ez utóbbi is tervben van. Évközben a kovács stúdiónk 6-15 fővel működik, ennél nagyobb létszámot nem is lehet vállalni, hogy mindenkire kellően oda lehessen figyelni – mondta Horváth Márk. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK