2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kustánszegi dödöllefesztivál

2016. augusztus 31. szerda, 15:22
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Amerre a szem ellát, dödölle a sütőben, dödölle a tepsiben, dödölle a papírtányérokon.

A helyi hölgyek és urak idén is kitettek magukért, hiszen a közkedvelt göcseji étek elkészítése nem kis fáradsággal jár. A közelmúltban 20. alkalommal megrendezett kustánszegi napok a gasztronómiai élmények mellett remek szórakozást kínált a helyieknek és az érdeklődőknek.

Színes programkínálat, fergeteges hangulat

Mások mellett a kovács-gyöpiek csapata is sokadszorra vállalta magára a dödöllekészítést a rendezvényen. Dóráné Ida elmondta, valamennyien szomszédok, más alkalmakkal is szívesen összejárnak, énekelnek, sütnek-főznek. A vidámság és az összetartozás érzése tartja össze őket. Ezúttal is többfogásos menüsort állítottak össze, előételnek babgulyást, a főétel dödölle mellé vadpörköltet, pirított szalonnát, tejfölt és savanyúságot kínáltak, és persze finom süteményeket. Érdeklődésünkre elmondta, nincs különösebb titka a dödöllének, egyszerűen jól össze kell dolgozni az alapanyagokat, a finom ízt pedig a zsíron, hagymán való pirítás adja.

A dödölle nemcsak egyszerű és finom, de laktató étel is. Ezt a tulajdonságát leginkább a zsűri tagjai érezték meg, hat csapat kosztját kellett ugyanis végigkóstolniuk. Fazekas István jegyző örömének adott hangot a finom étkek és a szép terítékek láttán. A zsűri ugyanis a kínálás módját is értékelte. Panácz Antal, Zalaegerszeg egykori önkormányzati képviselője hozzáfűzte, az értékelés csak jelképes, hiszen minden csapatnak, csapattagnak kijár a dicséret a fáradozásért, hogy vendégül látják az embereket. A rendezvényen nemcsak a dödölléből, de a palacsintából is bőven fogyott.

Az önzetlenség a véradásban is megnyilvánult, amely lehetőséggel sokan éltek. Papp Andrea a közelmúltban csatlakozott a vöröskereszthez, a zalatárnoki alapszervezet titkári feladatait látja el. Rendszeres véradó, mint mondta, nem számolja, hogy ez már hányadik alkalom. A lényeg a segítségnyújtás.

Egy falunap akkor sikeres, ha igazán áthatja a közösségi összetartozás, melyből Kustánszegen nincs hiány – értékelt Bécs Tiborné polgármester, külön kiemelve a csapatok vendéglátásban betöltött szerepét. Az önkormányzat a szórakozásról gondoskodik a korosztályok igényeit figyelembe vevő programkínálattal. A kustánszegi napok augusztus 12-én Nótaesttel kezdődött, melyet a Tájház udvarán tartottunk. Egy jótékonysági estnek is helyet adtunk a sörsátorban, melyet Siposné Deák Tímea szervezett, Ihász Viktor négyéves milejszegi kisfiú támogatása céljával. A szombat korán indult a Göcsej Horgászegyesület halfogó versenyével, majd strandröplabdával folytatódott a tóparton a zalaegerszegi szabadidősport bizottság szervezésében.

A többi programnak már a sportpálya szomszédsága adott helyet, így a 18. alkalommal megrendezett Göcseji dödöllefőző versenynek. Mindeközben egymást követték a fellépők (Tesók, Balance Band, Magic of Music, Orfeum Vándorszínpad) a rendezvénysátorban. Bódi Guszti & Margó nagysikerű koncertje után a hazaiaknak jutott a főszerep. A Cserta Táncegyüttes után ismét színpadra lépett a településről elszármazott Székely Szilveszter, aki Junior Príma Díjas táncművész és partnere Kolbert Bernadett. A gyerekeknek a csillámtetoválás, ugrálóvár, lovas szekerezés nyújtott külön elfoglaltságot. Vasárnap strandröplabda női páros tornát rendeztek a tóparton.

– Egyelőre a pályázatokat várjuk, erőnket ezek önrészéhez tartalékoljuk. Leginkább útjainkat, vízelvezető árkainkat szeretnénk felújítani. Néhány utcában ugyan már végeztünk rekonstrukciót, de ez korántsem teljes – válaszolt Bécs Tiborné az önkormányzat fejlesztési terveit firtató kérdésünkre. – Éppen ezért a jól gazdálkodó önkormányzatok számára juttatott támogatás második részletét négy önkormányzati út felújítására szeretnénk felhasználni. Ennek pályázatát augusztus 31-ig kell benyújtani. Tervezzük a volt iskolaépület hasznosítását attól függően, hogy milyen pályázati támogatást tudunk rendelni hozzá. Önkormányzatunk a magánjellegű hasznosítástól sem zárkózik el, ha valamely beruházót érdekelné az épület. A hivatalunk tavaly újult meg, most szeretnénk az előtte lévő teret parkosítani.

Önkormányzatunk fontosnak érzi az itt élők segítését, többek között lakásfenntartási támogatást nyújtunk a rászorulóknak. Szeretnénk bővíteni a szociális támogatások körét, ezért pályázatot nyújtottunk be. Bízunk benne, hogy a kustánszegi napok rendezvénysorozat mindnyájunknak tartalmas kikapcsolódást nyújtott, hogy aztán újult erővel folytathassuk munkákat – köszönt el a polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK