Vezető hírek
Legyünk tudatosak az étkezésben is
A táplálkozás és gasztronómia régiós szakemberét a bölcsödétől a szállodákig gyakran hívják előadásokat tartani. Legutóbb a keszthelyi Természetgyógyász Klub vendége volt, ahol a táplálkozási tanácsadó arról mesélt, hogyan találjuk meg a nekünk leginkább megfelelő étkezési irányzatot. Az egyre közismertebb gasztro-blogot is jegyző vegetáriánus asszony szakember férjével Oleg Shepitko mesterrel sokak hitét adta vissza az elmúlt évtizedekben. A témáról vele váltottunk szót.
Meiszner Katalin (Korábbi felvétel, fotó: N. N.)
– Mostanság rengeteg hasznos és átkos információdömping áraszt el minket az interneten a különféle, sikeresnek kikiáltott diétákról, étrendekről és mostanra már a könyvkiadás sem esik komoly kontroll alá. Rengeteg a félreértés a gyógynövények hatásairól, az egyes diéták jelentőségéről, szerepéről. Nem is érdemes hát olyan, alig kipróbált, „csodaétrendnek" titulált kezdeményezésnek hitet adni, amelyik hamar eltűnik a porondról. Érdemesebb hinni azoknak, az akár több ezer éves rendszereknek, amelyek folyamatosan kiállták az idők próbáját. A szülők is gyakran széttárják a karjaikat, hogy vajon milyen egészséges élelmiszert vegyenek csemetéjüknek. Érdekes, hogy a csecsemőjét tápláló édesanya csak ritkán téved, ha a kisbaba táplálásáról van szó. Később viszont már hibát hibára halmoz az etetésnél. Mára már jobbára elveszett az ősszülőktől örökölt tudás és a bőséges információáradatban nehéz rálelni a valóban tiszta forrásra. A régi, tiszteletre méltó kisközösségek éltes korú hangadóinak szavára még lehetett adni. A materialista világban szerzett intuíciónk viszont már becsaphat.
– Milyen a jó étrend?
– Az étkezés maga örömforrás. Mennyire van örömöm benne? Ha számomra kellemetlen, testidegen ételeket kínálnak, hogy ez majd segít, akkor okkal gyanakodhatok: zsákutcába jutottam. A lehető legtisztább forrásból beszerzett ételekben biztosan nem fogunk csalódni. Figyeljünk a tökéletes emésztés kialakítására és az elsavasodás meggátolására. A testsúlycsökkentő diéták előtt érdemes először átformálni a gondolatainkat, érzéseinket, cselekedeteinket. Csak nyugodt lelkülettel érdemes nekiállni a fogyásnak.
Hebehurgya kapkodással lehetetlenség lefogyni. Az elhízás alapvetően lelki probléma. A saját életemet kell jól átalakítani ahhoz, hogy segítségére lehessek a szomszédomnak, barátomnak. Férjemmel, a hosszú évtizedek alatt sokféle étrendet teszteltünk, mindenféle szempontból. A rostán a kínai gyógyító táplálkozás, illetve az ajurvédikus táplálkozás maradt fönn. Az utóbbi, egy kipróbált elvek szerinti, vegyes és egészséges táplálkozás, ami szembe megy mindenféle, a vonzás és taszítás elvén működő táplálék kiválasztásával.
– Milyen legyen a betegek étrendje?
– Olyan, az alkatunknak, az életkorunknak, a mindennapi tevékenységünknek, a habitusunknak, az egészégi állapotunknak megfelelő étrend lesz hasznos számunkra, amire tudatosan igent vagyunk képesek mondani. Sem az orvos, sem a természetgyógyász, sem a patikus nem lesz gyógyítónk, ha ezt mi nem akarjuk teljes szívvel. A szakemberek jól vagy rosszul segíthetnek, de meggyógyulni nekünk kell. Az mondhatni sorsszerű, hogy melyik étrendet fogadom el. Ha nem helyes életelvek mentén élek, akkor az, betegség formájában, először kis, majd nagy figyelmeztetésként megjelenik a fizikai testemben. A szeretet a legnagyobb erő, ami bennünket segít, hogy hátrahagyjuk a káros szokásainkat.
Látjuk, hogy az élelmiszerek, a táplálékok is egy üzleti körforgás részei lettek. Mindent a haszonszerző üzleti cél vezérel. Mindenki azon az úton jár, amin járnia kell. Akadnak olyanok, akik piruláktól, mások gyógyfüvektől, vagy turbódiétáktól várnak változást. A változásba vetett hitnek bennünk kell erőre kapnia. Logikusan gondolkodnom kell a különféle csodaszerekről. Nem minden gyógynövény csodaszer és nem is hat mindegyik egyformán mindenkire. A betegség kiváltó okára célszerű koncentrálni, nem elég a tüneti kezelés. Ha van bennem elég kitartás és akaraterő, akkor minden bajomból meggyógyulhatok. Az emberek az anyaghoz kötődnek és tőle akarnak gyógyulni is. A természeti törvényszerűségekre figyelő, jól megválasztott étrend lelki változást, lelkület-béli fejlődést is hozhat. Vágyainkat mértékletesen elégítsük ki. A pánikba esés helyett legyünk tudatosak.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Lakossági egészségfelmérés indul Zalaegerszegen2 milliárd forint értékű kutatás-fejlesztési projekt indul ZalaegerszegenMegvannak a ZTE FC következő bajnoki mérkőzéseinek időpontjaiÚj burkolat a Szeliánszky Márta-iskola bejáratánálLégyott Zalaegerszegen - városi sétaHárom bajnoki cím a Zalaszám ZAC szenior atlétáitólAz eladósodás veszélyei- mérlegeljünk körültekintően hitelfelvétel előttÉvnyitó ünnepség a Deák Ferenc TechnikumbanIrodahelyiséget kapott a zalaegerszegi diákönkormányzatGázvezeték-felújítás és útlezárás a zalaegerszegi Mező utcában -
rovatunk hírei
Wolfpack 2025 Makettverseny és KiállításArte vita natura - a 32. GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep zárókiállításaÉvfolyamtalálkozó a Pannon EgyetemenMúzeumok Éjszakája 2025Statárium- drámaelőadás a TörvényszékenXXIX. Göcseji Prószafesztivál a Gébárti-tónálÍgy éltünk a '80-as években - kiállítás a Göcseji MúzeumbanKitekintő - Frimmel Gyula grafikusművész kiállításaEsély Gála 2025Kis képek és műhelytitkok - Nemes László kiállítása top 10
Megnyílt a 2025-ös Vadpörkölt és Bor Fesztivál ZalaegerszegenAusztriai rezidensprogramon járt Tóth Norbert képzőművészA székely atyafi és a magyar humor121 éve született Keresztury Dezső, Zalaegerszeg díszpolgáraÉvnyitó ünnepség a Deák Ferenc TechnikumbanVadászom! Utamból Kotródj! a Hevesi Sándor SzínházbanFerenczy Béni-díjban részesült Horváth László szobrászművészÖtszáz, Keresztury Dezsővel kapcsolatos fotó kerül adatbázisbaFelújítják a Hoffhalter utcát ZalaegerszegenVadpörkölt és Borfesztivál - Különleges élmények és jótékonysági pörköltfőzés