2024.07.12., péntek - Izabella, DalmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Modern apaság és a családi hazugságok

2019. szeptember 22. vasárnap, 21:15
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A modern apaság volt a kiemelt témája az idei Családfesztiválnak. A programot immár 26. alkalommal rendezték meg a lelkes önkéntesek, a külön erre „szakosodott” alapítvány tagjai.

 A szűk másfélnapos rendezvényt Balaicz Zoltán polgármester nyitotta meg. Elmondta, immár az egerszegi hagyományok része lett ez a program, melyet a szervezők folyamatosan éltetnek. Az utóbbiak nevében Kováts Lívia megjegyezte, háromnegyed éves munka felkészülni a családfesztiválra, mely feladatot töretlen lelkesedéssel és nagy örömmel végeznek.

Családfesztivál 26. alkalommal

Az apaság, mint kiemelt téma, még nem szerepelt a fesztivál kínálatában, de érdemes ezzel foglalkozni, hiszen manapság sok a kérdőjel a szülői szerepkörök körül. S hogy lehet-e még majd huszonhetedjére is új dologgal előrukkolni, azt felelte, mindig változik az élet, a programra betérő közönség, a gondolkodásmód, így mindig lesz új is a nap alatt. Egyébként megvan a törzsközönség, akik hűségesen visszajárnak évről évre, s van, aki egykor gyerekként jött ide a szüleivel, s ma már ő hozza a saját gyerekét kézen fogva. Az idei újdonság volt még a témaválasztás mellett a legkisebbek megszólítása, zenés műsor a bölcsis korosztálynak.

Léder László a modern apaságról beszélt

A fő téma előadójaként Léder László Pro Familiis-díjas pszichológus, író, az Apa Akadémia alapítója tartott előadást, melyen nagyobbik kislánya is közreműködött. Az ecsetelt témáról egyébként könyvet is írt „Csendes Apa forradalom” címmel. Itt a médiában, óriásplakátokon, reklámokban, filmekben szereplő apa, apává válás sztereotípiát állította szembe a valós tényekkel, melyek az ösztönök, a hormonok, az érzelmek és az agyban bekövetkező változások alapján a gyermekükre vágyó, azokról gondoskodni kívánó férfiakat jelentenek. Az előadása során hivatkozott több külföldi kutatásra is, melyek az apai jelenlét meghatározó fontosságát támasztják alá, évekre előrevetítve ezzel a gyermek sorsát. Ugyanígy utalt arra a problémára, mi szerint eltűnnek a férfiak és az apák a családok életéből a munka oltárán. A kettőt összevetve vette vállára az Apa Akadémia feladatait, hangsúlyozva, hogy nem az anyák szerepét kívánja csökkenteni, hanem felhívni a figyelmet az apai jelenlét és apai gondoskodás életre szóló fontosságáról.

A nap prominens előadója, dr. Papp Lajos professzor az őseink hagyatékáról beszélt. Délután pedig Molnár János atya a családban és a párkapcsolatokban megjelenő hazugságokkal kapcsolatban vetett fel átgondolandó kérdéseket. Onnan indult, hogy egyáltalán mi is a hazugság, s mennyire nem egyértelmű és milyen nehéz is konkrét szituációkban a helyes utat választani, kimondani vagy elhallgatni a szavakat, tetteket. S az elhallgatásra hazugságként tekintsünk vagy éppen a bizalom épülés jelére, ha utólag mégis megvalljuk kisebb-nagyobb titkainkat. S a kérdést akár élet-halál szintig lehetne boncolgatni, például az elvek mellett kiálló hősök esetében. S vajon ők-e az igazabbak vagy az az anya, aki megtagad számára fontos dolgokat, akár a hitét is, a gyermeke életben maradásáért. A témát Bibliai jelenetekből hozott példákkal is kiegészítette az atya. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK