2024.05.30., csütörtök - Janka, ZsanettZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nyár, Duna-part, kavicsképek

2024. április 22. hétfő, 21:01
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Tavaly egy Duna-parti nyaralásnál indult az a szenvedély, mely bő fél év alatt egy kiállításnyi anyagot hozott. Kálmán Mariannát magát is meglepte ez a fordulat, de tény, alig várja, hogy feltöltődést nyerjen a kavicskép készítéssel.

Kálmán Marianna kavicsképei

- Azon a sétán „rám nézett egy kavics”, vagyis megláttam benne egy lehetséges arcot. Aztán már tudatosan kezdtem keresgélni a hozzá illő darabokat, a többi testrésznek valót. Az első alkotásom egy nyuszis kép volt, azóta mindenhol, keresem-gyűjtöm az alapanyagot – idézi fel Kálmán Marianna tanítónő. Hobbija az ének, a Lélekmadár együttes tagja, de sok évig néptáncosként is láthattuk a Szarkaláb Együttesben, két cikluson át önkormányzati képviselő is volt és akár anyakönyvvezetőként is találkozhattunk vele már családi ünnepeken. – Rajzot is tanítok, ezért nem áll messze tőlem a festés sem. Így amikor eldöntöttem, hogy vászonra teszem a kavicsokat, azt is elhatároztam, hogy a hátteret én magam festem. Apukám volt ezermester. Tőle láttam, hogy nem kell félni a ceruzától.

- Gyorsan sok kép lett, hol tárolod őket?

- A gyerekeim segítettek ehhez polcot készíteni, meg a lakás több pontján. Aztán az énekestársaim közreműködésének köszönhetően felkérést kaptam egy Kisgörbőn rendezendő kiállításra, ahol Kozma Ferenccel, a helyi nyugdíjas klub vezetőjével közösen mutattuk be a kavicsképeinket. 

- Zalaegerszeghez közelebbi tárlat nem várható?

- Szeretnék, de önálló kiállításhoz még alkotni kell. Sok képemet el is ajándékoztam már, meg bővíteni szeretném a készletet. Autodidakta módon képzem magam addig is. 

- Van kedvenc témád?

- A nő, hogy hol a helye a világban. 

- És hol?

- Sok képen éppen halad az úton, vagy néz valamit. Magára figyel, a belső gondolataira. De romantikus képeket is sokat alkotok, férfi-nő párt, állatfigurákat. 

- A tanítványaid látták már a munkáidat?

- Igen és nagyon tetszett nekik. Aranyosak, ők is gyűjtik nekem a kavicsokat. Tervezem, hogy velük is kipróbálom majd ezt a technikát, de egyelőre még kicsik hozzá. 

- Hogy fogadták Kisgörbőn a munkáidat?

- Tetszettek a képek, mondták, hogy nem is tudnának választani közülük, ha csak egyet lehetne hazavinni. Kaptam ajánlatot másik kiállításra is. Hálás vagyok a mostani lehetőségért is. 

- Tavaly nyáron gondoltad, hogy ez lesz?

- Nem, engem is teljesen meglepett. De úgy érzem ezen az új úton megvan az első mérföldkavics. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK